Video: Zijn goede ondernemingen goede beleggingen?

jun 4, 2014

Coco-Cola, Unilever, Apple, Microsoft. Stuk voor stuk prachtige ondernemingen. Beleggers zijn continue op zoek naar de beste ondernemingen om in te beleggen. De vraag is echter of al deze prachtige ondernemingen ook goede beleggingen zijn? Ons gevoel verteld ons dat dit wel zo moet zijn. Maar niet te snel. Het rendement van een belegging wordt bepaald door het risico dat bij een belegging hoort. “Hoe kan het dan zijn dat beleggen in ondernemingen die duidelijk minder risicovol zijn beleggers een hoger rendement zou bieden?” Het eenvoudige antwoord is dan ook dat dit niet het geval is!

De professoren Meir Statman en Deniz Anginer [2010] publiceerden een rapport ‘Stocks of Admired Companies and Spurned Ones’. In dit onderzoek zijn over de periode van 1983 tot 2007 onderzochten zij de rendementen van een beleggingsportefeuille die was opgebouwd aan de hand van America’s Most Admired Companies, zoals die jaarlijks zijn gepubliceerd in Forbes Magazine. Ze vergeleken de rendementen van deze portefeuille met een beleggingsportefeuille die was opgebouwd met ondernemingen met de slechtste rating.

Het gemiddeld jaarrendement dat de beleggingsportefeuille die was ingericht op basis van de allerbeste ondernemingen bedroeg 13,81% over een periode van 24 jaar en 9 maanden. Het gemiiddeld jaarrendement van de beleggingsportefeuille die was ingericht met de allerslechtste ondernemingen bedroeg over deze periode echter 16,12%. Dat betekent een gemiddelde outperformance van 2,31%.

De financiële markten zijn zeer goed in het inschatten van de risico’s. Kwalitatief mindere ondernemingen kenmerken zich door lagere waarderingen en moeten hierdoor beleggers een hoger rendement bieden. Als dit niet zo zou zijn, dan zou geen enkele belegger ervoor kiezen om in deze ondernemingen te beleggen.

Dit is weer een voorbeeld van hoe financiële markten echt werken. Dat is ook de reden dat wij ons juist focussen op factoren waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat dit onze cliënten een betere rendementskans biedt.

Onze Amerikaanse collega’s van ifa.com hebben over dit onderwerp de volgende video gemaakt:

{youtube}fbMgcTuK3GE{/youtube}

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!