Vanguard of Dimensional?

mrt 21, 2014

Vanguard of Dimensional?

Veel beleggers vragen ons wat nu het verschil is tussen de beleggingsfondsen van Vanguard en de beleggingsfondsen van Dimensional?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Beide gerenommeerde fondsenhuizen gebruiken verschillende indices. Vanguard volgt met name commerciële indices, zoals de MSCI-indices.

Dimensional gebruikt geen commerciële indices maar juist wetenschappelijke indices, die zijn ontwikkeld door de professoren Fama en French. Aan de hand van data dat teruggaat tot 1928 hebben Fama en French indices ontwikkeld die als doel hebben de rendements-risico karakteristieken van een ‘asset class’ in kaart te brengen.

Deze data is vooral gebaseerd op het baanbrekende factormodel. Academisch onderzoek heeft aangetoond dat deze factoren statistisch significant zijn voor alle tijdsperiodes en over alle regio’s.

Onze Amerikaanse collega ifa.com heeft op haar site de verschillen tussen beide fondsenhuizen berekend en in een grafiek geplaatst.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!