Uw beleggingen: probeer het los te laten!

mei 31, 2013

Uw beleggingen: probeer het los te laten!

In veel zaken is het belangrijk om de ‘vingen aan de pols’ te houden. Het bepaalt of u succes heeft of juist niet. Met uw beleggingen werkt het juist tegen u zodra u uw beleggingen continue in de gaten houdt en aanpassingen doorvoert.

Onderzoek toont aan dat beleggers die frequent hun beleggingsportefeuille bekijken een lagere risicotolerantie hebben. Dat is logisch. Mensen hebben nu eenmaal de natuurlijke neiging om bij dalende koersen hun aandelen te willen verkopen. Ook hebben mensen de neiging om tips die worden gelezen op internet of andere media te willen opvolgen.

Financiële markten is een omgeving waar het gevoel van ‘in control zijn’ juist niet van toepassing is. Althans er zijn veel factoren waar een belegger totaal geen controle over heeft. Beleggers hebben geen controle over de koersbewegingen, over positief en negatief nieuws dat de markten continue overspoelen en al het andere zaken waar financiële markten worden mee geconfronteerd.

Een belegger heeft echter wel invloed op het risico dat er gelopen mag worden. Ook heeft een belegger de keuze hoeveel kosten hij betaald. Een belegger kan zijn transactiekosten minimaliseren. Dit zijn allemaal factoren die uiteindelijk van grote invloed zijn om het uiteindelijke doel, namelijk een zo hoog mogelijk eindkapitaal verkrijgen.

Het wordt beleggers echter erg moeilijk gemaakt. De beleggersindustrie heeft er haar ‘vak’ van gemaakt om zich te focussen om korte termijn ontwikkelingen. Sla de krant maar eens open en u zult lezen waarom koersen gisteren zijn gedaald of juist zijn gestegen. U leest dat analisten een dalende olieprijs verwachten en de logische reactie is dat u zich afvraagt welke consequenties dit mogelijk zal hebben op uw beleggingsportefeuille. Een ‘specialist’ legt uit dat dit de tijd is om goud te kopen want het gehele financiële stelsel zal uiteindelijk ten onder gaan. Voor u het weet bezit u grote hoeveelheden goud en heeft u uw aandelen verkocht omdat er een flinke koersdaling verwacht werd. De kans dat u op de lange termijn u beleggingsdoelen zult bereiken zijn ondertussen sterk afgenomen.

Dat is het gevolg van al deze zinloze informatie waar beleggers continue worden mee geconfronteerd. Alle onderzoeken over de prestaties van beleggers toont aan dat de gerealiseerde rendementen aanzienlijk lager liggen dan de rendementen die de financiële markten beleggers bieden. Met aanzienlijk verstaan we een gemiddelde underperformance van ongeveer 4% per jaar.

Zelfs proifessionele beleggers geven dit toe. Zo wist de recentelijk gepensioneerde strateeg Garard Minack van Morgan Stanley te vertellen dat de meeste beleggers maar al te vaak hun eigen grootste vijand waren. Zij zijn continue op jacht naar het winnende beleggingsfonds, proberen koersen te voorspellen of zoeken naar het volgende winnende aandeel. Het zorgt ervoor dat beleggers aanzienlijk slechter scoren dan professionele beleggers en dit houdt ons aan het werk. Dit soort statements hoor je vaker van mensen die eindelijk mogen zeggen wat zij vinden.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!