The winner takes it all

okt 15, 2012

The winner takes it all

Academisch onderzoek toont continue aan dat de toekomstige prestaties van beleggingsfondsen niet te voorspellen zijn. Wat onderzoek ook aantoont is dat de beleggingsfondsen die de beste prestaties hebben laten zien, in de toekomst juist achterblijven. Voor dit verschijnsel worden meerdere argumenten aangedragen.

De belangrijkste argumenten zijn dat de best presterende fondsen veel nieuw geld van beleggers aantrekken. Dit geld wordt vervolgens weer belegt in de beleggingsportefeuille van het betreffende fonds. Dit heeft een koersopdrijvend effect. Een ander argument is dat het zuivel toeval is dat het betreffende fonds zo goed heeft gepresteerd. Puur bij toeval heeft het fonds beleggingskeuzes gemaakt die goed hebben uitgepakt.

In ieder geval is het een feit dat beleggers massaal de best presterende fondsen selecteren. Dit zorgt ervoor dat deze beleggers in de toekomst lagere rendementen in vergelijking met het marktrendement zullen realiseren. Een recent onderzoek van Lipper toont aan dat de tien populairste fondsen maar liefst 31% van alle het geld van beleggers weet aan te trekken.

Het toont maar weer eens aan dat marketing in de beleggersindustrie belangrijker is dan educatie.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!