Technische analyse en beleggen: een verliesgevende combinatie!

mrt 20, 2014

Technische analyse en beleggen: een verliesgevende combinatie!

Een wetenschappelijke studie [Hoffmann en Shefrin (deb. 2014)] bestudeerd de rendementen van beleggers die technische analyse gebruiken. De conclusie is dat deze beleggers maar al te vaak slechte beleggingsbeslissingen nemen en dat dit uiteindelijk lijdt tot lagere rendementen in vergelijking met andere beleggers. De beleggers speculeren aanzienlijk op ontwikkelingen op de korte termijn, ze houden geconcentreerde beleggingsportefeuilles aan, handelen veel meer en zijn veel meer blootgesteld aan zogenaamd niet-systematisch risico.

Kijk, dat is een duidelijke conclusie. De onderzoekers analyseerden het beleggersgedrag van maar liefst 5.500 beleggers. Het is niet verbazingwekkend dat maar liefst 77% mannen waren met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Zo bleek de gemiddelde omloopsnelheid 276% per jaar te bedragen.

Het gebruik van technische analyse in combinatie met het vele handelen zorgt voor een negatieve maandelijke rendementsbijdrage van -0,70%, waarvan 0,20% aan transactiekosten, oplopend tot 1,40% per maand. Dat betekent dat deze beleggers per jaar 8,40% tot 16,80% minder rendement realiseren.

De onderzoekers concludeerden dat in de loop der tijd meer beleggers technische analyse zijn gebruiken. Dat betekent dat meer beleggers dit verliesgevende beleggersgedrag zijn gaan vertonen. De onderzoekers concluderen dan ook terecht dat deze beleggers geholpen moeten worden (“Doing so helps them avoid shooting themselves in the foot as a result of falling prey to their own psychological vulnerabilities)

Wij nodigen deze beleggers dan ook van harte uit om kennis met ons te komen maken en hun rendementskans jaarlijks met 8,40% tot 16,80% te verbeteren.

Wilt u het onderzoek nalezen, klik hier.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!