Succes fondsmanagers is gebaseerd op geluk

jun 17, 2012

Succes fondsmanagers is gebaseerd op geluk

Een recent onderzoek van professor Jack W. Trifts van Bryant University (VS) toont aan dat de beweringen van fondsmanagers niet gebaseerd zijn op kunde maar dat er sprake is van geluk. Uit zijn onderzoek blijkt dat hoe langer een beleggingsfonds bestaat hoe groter de kans is op ‘mean reversion’. Dat betekent dat als een beleggingsfonds goed heeft gepresteerd, de kans groot is dat het in de toekomst slechter gaat presteren.

Volgens Trifts is er bij superieure fondsprestaties gewoon sprake van puur geluk. Beleggingsfondsen die aan het begin van hun bestaan goed presteren hebben een grotere kans dat zij blijven bestaan dan beleggingsfondsen die aan het begin niet goed presteren. Zelfs beroemde fondsmanagers als Peter Lynch ontkomen niet aan dit fenomeen.

Om tot deze conclusie te komen werden de prestaties van de beste fondsmanagers over de afgelopen 80 jaar onderzocht. De belangrijkste conclusies van hun onderzoek zijn:

  • Beleggingsfondsen die langer dan tien jaar bestaan, hebben zeer waarschijnlijk in de eerste drie jaren van hun bestaan de markt verslagen;
  • Hoe langer beleggingsfondsen bestaan, des te groter de kans dat zij achter zijn gebleven bij de markt;
  • Alhoewel de eerste drie jaren beleggingsfondsen de markten wisten te verslaan, de meerderheid is niet in staat gebleken om deze prestaties te continueren.

Lees hier het artikel.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!