Russisch roulette met acht kamers en twee kogels erin. Wie doet er mee? De ontnuchterende waarheid over hedge funds

okt 20, 2015

Fortress Investment Group sluit haar vlaggenschip (Macro Hedge Fund) als gevolg van zware verliezen en beleggers die hun geld terug eisen. Het fonds dat in 2007 meer dan $ 8 miljard onder beheer had, zag deze AUM (assets under management) teruglopen naar $ 3,2 miljard begin 2015 om deze week uit te komen op “slechts” $ 1,6 miljard. Uiteindelijk besloot dit actief beheerde fonds dat ze de deuren maar beter kon sluiten.

Het fonds, dat met haar beleggingsbeleid gokte op veranderende macro-economische trends, leverde haar beleggers (in US $) de afgelopen jaar een verlies op van maar liefst 27%. Daarmee behaalde ze in 2015 het slechtste rendement van alle beleggingscategorieën. Emerging markets in Latijns America deden het met een min van 23% nog net iets beter. Zelfs het Nederlandse Fonds Bloemendaal deed het met -/- 23,5% (t/m augustus, daarna hebben ze niet meer gerapporteerd) nog iets beter.

Fortress volgt hiermee een ander groot private equity fund, Bain Capital, die ook besloten heeft om de handdoek in de ring te gooien met haar Absolute Return Capital hedge fund (met overigens dezelfde bedroevende beleggingsstrategie). Na drie jaren van verlies (2015 -/- 14%) was het mooi geweest.

Het feit dat twee grote, actief beheerde hedge funds de deuren sluiten, laten in onze ogen zien dat  de term “absolute return” misschien beter vervangen kan worden door een “absolute loss”, of misschien is “a certain loss” nog beter. Absolute return draait beleggers namelijk een rad voor ogen.

High Hedge Fund Sterfelijkheid

Wie nu denkt dat wij voor eigen parochie prediken en twee ons welgevallige voorbeelden hebben uitgezocht, wellicht dat het eind juli van dit jaar gepresenteerde rapport: Hedge Funds: A Dynamic Industry in Transition overtuigender bewijs levert. In het 135 pagina’s tellende rapport, geschreven door:

Mila Getmansky (University of Massachusetts at Amherst – Eugene M. Isenberg School of Management – Department of Finance); Peter A. Lee (AlphaSimplex Group, LLC) en Andrew W. Lo (Massachusetts Institute of Technology (MIT) – Sloan School of Management; National Bureau of Economic Research (NBER)) staat onder andere dat zo’n 30% van de nieuwe hedge funds de eerste 36 maanden niet overleven als gevolg van slechte resultaten. Bijna de helft (50% dus) haalt het eerste jubileum niet en slechts 40% overleeft het langer dan 7 jaar. Het risico dat een hedge fund het niet redt is inmiddels zo groot dat het aantal omgevallen hedge funds in 2014 ca 26% bedroeg.

Een soort Russisch roulette met acht kamers en twee kogels erin. Wie doet er mee?

Nou, dat zal u nog verbazen. Slecht geïnformeerd en steeds weer op zoek naar de kip met de gouden eieren slepen beleggers nog steeds bakken vol met geld die kant op. Zelfs onze eigen pensioenfondsen. Ondanks achterblijvende resultaten, al meer dan 10 jaar lang en ondanks torenhoge kosten die zij uiteindelijk betalen.
Een belegging in de HFRX Global Hedge Fund Index zou van 2005 t/m 2014 in totaal 0,7% hebben opgeleverd. Niet per jaar, over de hele periode. Ruim onder het rendement van een risicoloze spaarrekening of nagenoeg risicoloze staatslening.

Deze negatieve spiraal werd in 2015 consequent doorgezet met een negatief resultaat van 3,1%. Ter vergelijking, de MSCI World Index behaalde dit jaar (in $) net een positief resultaat van 0,5%. Mid- en small cap aandelen (wereldwijd) deden het (in $) met 1,15% zelfs iets beter en small- en micro cap, dat qua risico misschien nog wel het best te vergelijken is met het risico van een hedge fund, boekte een plus van 1,21% (in $). Een verschil van 4,3%.

Een indexportefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties (beiden wereldwijd) zouden met veel minder risico een rendement van ca. 2% behaald hebben. En dan zonder het risico vast te zitten in niet verhandelbare effecten maar in fondsen die, in tegenstelling tot de meerderheid van de hedge funds,  dagelijks te verhandelen zijn. Misschien biedt uw hegde fund u de hoop op een mooie outperformance, een overweldigende hoeveelheid academisch onderzoek toont echter aan dat de hype groter is dan de hoop dat dit ook bewaarheid wordt.
Eén lichtpuntje voor beleggers in hedge funds is dat er bewijs bestaat wat “persistence of performance” wordt genoemd. En hoewel die hoeveelheid bewijs klein is, het geldt ook nog eens alleen voor de absolute top performers.

En het slechte nieuws: Als u ’s ochtends opstaat en in de spiegel kijkt, en u ziet daar niet David Swenssen (de CIO van Yale’s Endowment) of Yngve Slyngstad van het Noorse Staatsfonds, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat u toegang krijgt tot deze top performers die wel waarde toevoegen.

Om af te sluiten met het goede nieuws: voor het behalen van een goed rendement hoeft u helemaal niet te beleggen in hedge funds. Het alternatief, een goed gespreide portefeuille, stevig verankerd in een beleggingsfilosofie die is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, is voor iedereen bereikbaar. En slechts één telefoontje van u vandaan.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!