Rendementen uit het verleden …

apr 2, 2012

Rendementen uit het verleden …

In de beleggersindustrie worden aan beleggers vooral beleggingsfondsen geadviseerd. De centrale vraag is op basis van welke criteria een bepaald beleggingsfonds wordt geadviseerd. In de praktijk blijkt dat de prestaties uit het verleden de keuze van het beleggingsfonds bepaald. Het beleggingsfonds met de beste prestaties wordt geselecteerd. Wellicht heeft u wel eens het volgende argument van uw adviseur gehoord: “Kijk eens naar de prestaties van dit fonds. De fondsbeheerder verstaat zijn vak en weet de markt te verslaan. U wilt toch ook beleggen in het beste beleggingsfond?”.

Voor menig belegger klinkt dit erg overtuigend, want laten we wel wezen. In menig vakgebied heb je goede en slechte specialisten. Ervaring en opleiding maken een specialist beter. Helaas gaat dit niet op in de beleggersindustrie. Omdat koersen onvoorspelbaar zijn is het ook onvoorspelbaar welk beleggingsfonds de winnaar van morgen zal zijn.

Wat onderzoek aantoont is dat de winnaars van gisteren de verliezers van morgen zijn. Met andere woorden, de kans dat de winnaar van gisteren in staat zijn om ook in de toekomst de markt te verslaan is kleiner dan de kans dat zij achter blijven bij het marktrendement.

Ook dit feit is pas weer bevestigd. Een onderzoek van Barclays ’the science and art of manager selection‘, stelde dit weer onomstotelijk vast.

EBI maakt gebruik van beleggingsfondsen waar het beleggingsbeleid op wetenschappelijk bewezen uitgangspunten zijn ingericht. Deze beleggingsfondsen worden ook door instutionele beleggers gebruikt. Wilt u ook wetenschappelijk beleggen tegen lage kosten? Neem dan contact met ons op.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!