Provisieverbod 2014

dec 20, 2013

Over provisieverbod, retourprovisie en onafhankelijk advies en wat dat voor beleggers betekent.

Per 1 januari 2014 is het beleggingsondernemingen wettelijk verboden om provisies te ontvangen van beleggingsfondsen die zij adviseren of retourprovisies te ontvangen in de vorm van het terugsluizen van verkoopprovisie naar de adviserende beleggingsonderneming. Ook de zogeheten aanbrengvergoeding wordt verboden. Hierbij ontvangen o.a. vergelijkingssites provisie voor het aanbrengen van klanten.

Veel beleggers hebben nooit geweten hoeveel er in deze tombola van beleggingsadvies en vermogensbeheer werd verdiend over hun ruggen heen. Uit diverse onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat de kosten gemiddeld tussen de 2% en 2,5% op jaarbasis bedroegen dus een belegger met een portefeuille van € 200.000,– betaalde ongezien tussen de € 4.000,– en € 5.000,– voor het “gratis” advies of beheer van zijn portefeuille.

Eén ding is zeker. De schitterende panden op mooi gelegen locaties moesten wél betaald worden maar voor veel klanten was dit eerder een reden om juist bij zo´n “prestigieuze” club te gaan beleggen zonder de vraag te stellen wie die panden nu eigenlijk betaalden.

Maar halverwege 2013 kwam dan toch de kentering. Beleggingsondernemingen moesten met hun klant in gesprek over de manier van belonen na 1 januari 2014 en in één keer bleek dat dit gratis advies dus helemaal niet gratis was en dat er flink op het vermogen van de klant werd verdiend.

Omdat wij er al in 2005 voor hebben gekozen om op fee-only basis te werken waarbij wij de klant onze rekening sturen en verder iedere perverse prikkel uit ons verdienmodel hebben gehaald, was deze aanpassing voor ons dan ook geen enkel probleem. In 2012 zijn wij al door de AFM uitgenodigd om ons verdienmodel toe te lichten waarbij al snel naar voren kwam dat onze aanpak precies was waar zij naar op zoek waren.

Ook wij pleiten al jaren voor een Total Cost of Ownership, waar de Vereninging van Vermogensbeheerders en Adviseursonlangs ook weer eens voor pleitte.

Helaas zijn deze voor beleggers ook nà 1 januari 2014 niet geheel zichtbaar. Onlangs nog kregen wij een voorstel onder ogen waarbij de klant de kosten van de bank wel kreeg voorgerekend maar niet alle kosten in de geadviseerde beleggingsfondsen kreeg aangereikt. Een verschil van ruim 1% (op in dit geval 8 ton, dus ruim € 8.000,– aan verborgen kosten).

Advies aan beleggers

Ons advies aan alle beleggers is dan ook om tijdens het gesprek met uw private banker of vermogensbeheerder te vragen naar álle kosten die betrekking hebben op uw beleggingsportefeuille en deze zwart op wit aan u te bevestigen. Als achteraf dan toch blijkt dat zij per ongeluk 1% aan kosten niet hebben vermeld, dan kunt u ze hiermee confronteren en de kosten alsnog op hen verhalen.

U kunt natuurlijk ook een onafhankelijke adviseur zoeken die wel honderd procent transparant is en precies inzichtelijk maakt welke kosten u mag verwachten. Want pas dan kunt u een eerlijke keuze maken.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!