Prestatievergoeding Alex helpt winst Binck

feb 4, 2013

Prestatievergoeding Alex helpt winst Binck

Recentelijk werd dit persbericht afgegeven.

In het persbericht stond o.a. het volgende:

Alex Vermogensbeheer
Het aantal rekeningen bij Alex Vermogensbeheer steeg naar 22.473, een stijging van 18 procent ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. Het beheerd vermogen steeg naar 1 miljard euro.

Ten opzichte van het derde kwartaal nam het beheerd vermogen in het vierde kwartaal met 15 procent toe. 101 miljoen euro hiervan was nieuw ingebracht vermogen, de rest koerswinst.

Alex Vermogensbeheer brengt een prestatievergoeding in rekening als klanten een positief rendement op hun portefeuille behalen en de eindejaarstanden van voorgaande jaren overtroffen worden. Over 2012 heeft Alex Vermogensbeheer een prestatievergoeding ontvangen van 4,1 miljoen euro.

De centrale vraag is natuurlijk ‘is de performance vergoeding wel verdiend’? Wij vinden dat een financiële instelling geen gebruik moet maken van een performance fee. De reden is eenvoudig; het levert de belegger een a-symmetrisch risico op. In goede jaren worden de performance fee betaald, in slechte jaren ontvangt u niets terug. De uiteindelijke winnaar in een dergelijke situatie is altijd de financiële instelling. Als de instelling toch gebruik maakt van een dergelijke regeling, dan vinden wij dat er gekeken moet worden of het gerealiseerde rendement beter is dan het marktrendement.

Het defensieve risicoprofiel van Alex heeft in 2012 12,50% opgeleverd. Het marktrendement, bestaande uit 50% Europese aandelen en 50% Europese obligaties, heeft ongeveer 15,20% opgeleverd. Kortom een underperformance van ca. 17,75%.

Het offensieve profiel heeft 15,89% rendement opgeleverd. Het marktrendement bedroeg ongeveer 19,50%. Dat betekent dus een underperformance.

Wij constateren dus dat zelffs bij een underperformance er een performance fee in rekening wordt gebracht. Dit vinden wij een onwenselijke situatie. Daarom zullen we binnenkort terugkomen met een uitgebreide analyse over de werkelijke prestaties van Alex.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!