Passief verslaat actief wederom

okt 3, 2012

Passief verslaat actief wederom

Om hier een uitspraak over te doen, is het noodzakelijk om de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen te meten. Dit onderzoek wordt elk halfjaar door Standard & Poors gedaan. Dit onderzoek heet het Standard & Poor’s indices versus Active Funds Scorecard.

Passief verslaat actief ruimschoots

Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 90% van alle Amerikaanse actief beheerde beleggingsfondsen over de laatste 12 maanden. Dit is overigens geen uitzondering. Actief beheerde beleggingsfondsen blijven namelijk structureel achter bij de markt. Alleen in de periode dat de markt herstelde van de enorme koersval in de jaren 2008-2009 wisten actief beheerde beleggingsfondsen de markt te verslaan. In 2009 bleef 41,67% van alle fondsen achter bij de markt.

Enkele conclusies

– Hoe langer de tijdshorizon, des te duidelijker is waarneembaar dat actief beheerde beleggingsfondsen massaal achterblijven bij het marktrendement

– Bij obligaties blijven een groot percentage van de actief beheerde beleggingsfondsen achter bij de markt.

– Actief beheerde beleggingsfondsen kenmerken zich door stijldrift. Gemeten over een periode van vijf jaar, veranderd het fonds van beleggingsstijl.

– De afgelopen vijf jaar werd 24% van de regionale beleggingsfondsen opgeheven of gefuseerd met een ander fonds.

Wilt u het rapport zef lezen, klik dan hier.

Dit rapport geeft maar weer eens aan dat het gebruik van een passieve beleggingsmethodiek u de beste rendementskansen biedt.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!