Multi Manager Fondsen – Wie heeft ze nodig?
“Wilt u uw portefeuille spreiden over de beleggingsfondsen van fondshuizen die een goede naam hebben? Kies dan voor het Multi Manager Mandaat. We stellen voor u een breed gespreide portefeuille samen uit het wereldwijde aanbod van ruim 140.000 beleggingsfondsen. In de selectie van fondsen zijn we volledig onafhankelijk”.
Welke belegger wil dat nu niet? Beleggen in de beste fondsen, geselecteerd door de beste beleggingsprofessionals die er zijn. Een gelopen zaak zou je denken.
William Bernstein, auteur van diverse bestsellers op het gebied van beleggen, schreef ooit: “99% van wat u leest over beleggen in kranten en tijdschriften is nog minder dan waardeloos voor uw beleggingsbeslissingen”.
Nu vind ik 99% wel erg overdreven, daarmee zouden we in Nederland mensen als Mathijs Bouman (o.a. FD) en buitenlandse journalisten als Jason Zweig, Robin Pauwell en Rick Ferri tekort doen, maar heel veel zogenaamd nieuws leidt eerder af dan dat het iets aan uw beleggingsportefeuille toevoegt.
Het probleem is dat de meeste artikelen in kranten en financiële tijdschriften niet worden geschreven door onafhankelijke, financieel opgeleide journalisten maar door mensen uit de financiële wereld zelf die daarmee per definitie een conflicterend belang hebben. Het is verkapte PR en marketing en heeft met onafhankelijke journalistiek niets te maken.
Onlangs verscheen er een artikel in The Independent aan de hand van Mark Dampier. Goed geschreven, zo op het eerste gezicht goed onderbouwd maar feitelijk is het niets meer dan een grote advertorial voor de fondsen van Hargreaves Lansdown, aanbieder van dure, actief beheerde multi manager fondsen (zie boven voor de beschrijving). Hoe “independent” ben je dan als The Independent??
Onze lezers weten inmiddels dat onafhankelijk (academisch) onderzoek keer op keer aantoont dat er geen enkel bewijs is voor de stelling dat actief beheerde beleggingsfondsen in staat zijn om de markt structureel te verslaan. In de regel blijft op de langere termijn meer dan 85% van de fondsbeheerders achter bij het marktrendement. De fondsen die dat op de lange termijn wel gelukt is, zijn niet op voorhand aan te wijzen, zo laat onderzoek zien. Er zijn dan ook twee redenen waarom beleggers er goed aan doen om multi manager fondsen te mijden:
- Diversificatie
Hoewel men schermt met het verhaal dat een grotere diversificatie de risico’s binnen de portefeuille verkleint (hetgeen theoretisch klopt), is binnen een multi manager fund het tegenovergestelde waar. Actief beheerde fondsen kennen in de regel een veel kleinere spreiding dan een indexfonds. Een gemiddeld actief beheerd fonds belegt in hooguit 100 verschillende bedrijven, daar waar een indexfonds gemiddeld tussen de 2.000 en 2.500 bedrijven telt. Dus moet een multi manager al 20 tot 25 fondsen selecteren waarvan hij denkt dat ze het beter gaan doen dan de markt. Statistisch gezien (en wetenschappelijk onderbouwd) is dit helemaal kansloos.
- Kosten
Veel belangrijker nog om niet in dergelijke fondsen te beleggen is het feit dat ze vele malen duurder zijn dan indexfondsen. Beleggers in deze fondsen betalen vaak kosten op kosten binnen zo’n portefeuille. De totale kosten liggen in de meeste gevallen tussen de 2,5% en 3% en dat is nog zonder dat de transactiekosten binnen het fonds worden meegerekend. Die laatste kunnen ook oplopen tot wel 1% op jaarbasis.
Vanguard heeft een mooie tool ontwikkeld die de totale impact van kosten op de ontwikkeling van uw vermogen mooi inzichtelijk maakt. Overtuig u zelf wat kosten doen met uw vermogen.
Het spreekt in onze ogen voor zich dat beleggers in multi manager fondsen kansloos zijn op het behalen van een goed rendement, laat staan het marktrendement, dat met een eenvoudig indexfonds wél te behalen valt. Hierdoor vermindert de kans dat u uw financiële doelstellingen ook werkelijk gaat behalen aanzienlijk.
Ons advies mag dan ook duidelijk zijn. Laat u niet verleiden door op het oog mooie maar veel te dure beleggingsfondsen in het algemeen en multi manager fondsen in het bijzonder. En de volgende keer dat u weer een mooi artikel in een “onafhankelijk” tijdschrift of krant leest, kijk dan goed of de schrijver écht zo onafhankelijk is als wordt gesuggereerd. Grote kans van niet.
Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!