Morningstar geeft Dimensional (DFA) de allerhoogste waardering

aug 24, 2015

Morningstar geeft Dimensional (DFA) de allerhoogste waardering

Naast de bekende ‘star rating’  voor beleggingsfondsen analyseert Morningstar ook de algemene kwaliteit van fondsenhuizen.Het oordeel dat Morningstar vervolgens geeft wordt de Stewardship Grafe genoemd. De Stewardship Grade gaat veel verder dan de meer bekende ‘star rating’,  waarbij Morningstar kijkt naar de strategie, risico en rendement van beleggingsfondsen. De Stewardship Grade stelt beleggers en adviseurs in staat om fondsenhuizen te beoordelen op basis van factoren waarvan Morningstar gelooft dat fondsenhuizen toegevoegde waarde leveren voor beleggers. Zo worden de volgende onderdelen door Morningstar beoordeeld:

  • De wijze waarop de fondsen worden beheerd
  • De mate waarin de belangen van de beheermaatschappij en het fonds bestuur zijn in lijn met die van de aandeelhouders
  • De mate waarin de belangen van aandeelhouders worden beschermd tegen potentieel tegenstrijdige belangen van de beheermaatschappij.

Morningstar geeft elk fondsenhuis een beoordeling. De hoogste beoordeling is de letter A (beste) aflopend tot F (slechtste). Fondsen worden beoordeeld op een absolute basis. Er is geen “curve.”

A=9-10
B=7-8.5
C=5-6.5
D=3-4.5
F=2.5 or less

Morningstar beoordeelt de volgende vijf factoren:

    Regelgevende kwesties
    Board Kwaliteit
    Manager Incentives
    Vergoedingen
    Bedrijfscultuur

Morningstar Stewardship Grade is een totaal verschillende beoordeling dan de Morningstar fondsen, algemeen bekend als de Star Rating. Er is geen relatie tussen de twee.

Morningstar heeft Dimensional recent de allerhoogste waardering, namelijk een A gegeven.

Klik hier voor het rapport.

Het is wederom een bewijs dat EBI Capital bij haar selectieproces in staat is geweest om de allerbeste fondsenhuizen voor haar cliënten geslecteerd te hebben.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!