Maken beleggingsexperts betere beleggingsbeslissingen dan u?

okt 30, 2014

“Nee, zo luidt de conclusie onder fondsbeheerders!”

In de financiële sector hebben beleggingsexperts toegang tot superieure informatiesystemen en het is dan ook niet meer dan logisch om te verwachten dat deze groep superieure resultaten moeten boeken bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Echter, het tegendeel blijkt waar. Psycholoog Philip Tetlock, die een 20-jarig durend onderzoek deed naar dit onderwerp, concludeerde dat ‘experts slechter zijn in het voorspellen dan dart gooiende apen.

Studie na studie bevestigt dat indexfondsen die breed gespreide markten volgen systematisch beter presteren dan actief beheerde beleggingsfondsen. Dit leidt tot de terechte vraag wat dan de toegevoegde waarde is van een fondsbeheerder?Toch is een actief beleggingsbeleid wereldwijd nog steeds veruit de meest gebruikte beleggingsmethodiek. Dit leidt vervolgens weer tot de vraag waarom beleggers ondanks al dit bewijs toch kiezen voor een actieve beleggingsmethodiek?

Een nieuwe studie levert nog meer bewijs op ten faveure van indexfondsen. In deze studie werden 84 Zweedse fondsbeheerders gevolgd en werd onderzocht hoe zij presteerden met betrekking tot hun eigen beleggingsbeslissingen. Dit is één van de eerste studies op dit gebied. Wederom zou je mogen verwachten dat de beleggingsexpert voor zichzelf de allerbeste beleggingsbeslissingen zou nemen.

De resultaten waren ontluisterend. De onderzoekers vonden geen enkel bewijs dat deze groep betere beleggingsbeslissingen nam in vergelijkingen met personen met een vergelijkbare leeftijd en opleiding. Zo bleek dat zij niet in staat waren om het winnende aandeel vooraf te selecteren, konden ze niet ‘timen’ en bleken ze te leiden aan ‘behavioral biases’, zoals het blijven aanhouden van verliesgevende aandelen en te veel handelen. De conclusie luidde dan ook dat hun kennis en ervaring niet leidde tot betere beleggingsbeslissingen.

Dit onderzoek bevestigt wederom waarom EBI Capital al bij haar oprichting in 2005 gebruik is gaan maken van zeer goedkope passieve indexfondsen. Om met Warren Buffet te spreken:

“Most investors, both institutional and individual, will find that the best way to own common stocks (shares’) is through an index fund that charges minimal fees. Those following this path are sure to beat the net results (after fees and expenses) of the great majority of investment professionals.”

— Warren Buffett, 1996

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!