Kunnen analisten voorspellen?

jan 22, 2018

Kunnen analisten voorspellen?

Bij de grootste financiële instellingen werken ‘s-werelds slimste analisten. Ze zijn ingehuurd door Goldman Sachs, Morgan Stanley en andere beroemde zakenbanken. Ze hebben toegang tot de beste en meest accurate nieuwsbronnen, werken samen met de beste economen en spreken met de grootste beleggers. Ze werken stuk voor stuk enorm hard en verdienen enorm veel geld. Een belangrijke taak is om een prognose af te geven omtrent de verwachte aandelenkoersen in het nieuwe jaar. Zo ergens in de maand december komen dan ook de voorspellingen voor het komende jaar uit.

Maar al te vaak zeer indrukwekkende rapporten waar vaak op detailniveau elk onderdeel van de economie en de financiële markten wordt behandeld. De vraag die een verstandige belegger zou moeten stellen is de mate van betrouwbaarheid van dergelijke prognoses. Zelfs een kritische belegger zal niet verwachten dat de prognose van de analist exact uit komt maar we zullen laten zien hoe ver de werkelijkheid afwijkt van de prognose.

In de onderstaande grafiek ziet u de prognoses voor de Amerikaanse S&P index sinds 2000. De blauwe kolom laat de prognose zien en de rode kolom de werkelijke prestaties van deze index.

Uit de berekeningen blijkt dat de prognoses gemiddeld 14,7% afweken van het daadwerkelijk gerealiseerde rendement. Kijk maar eens goed naar de grafiek. Gemiddeld wordt er nimmer een daling van de aandelen verwacht. Het doorprikken van de internetzeepbel is volledig gemist en ook de kredietcrisis van 2008 en bijbehorende vrij val van de koersen werd niet voorspeld.

Waarom wordt er dan zo veel aandacht geschonken aan al deze prognoses. Het antwoord moet worden gezocht in het feit dat beleggers nu eenmaal altijd op zoek zijn naar houvast en moeite hebben om te accepteren dat koersen eigenlijk helemaal niet te voorspellen zijn. Het is daarom zinloos om naar deze prognoses te luisteren. Een verstandige belegger ziet het als vermaak wetend dat de kans op een correcte prognose zeer klein is en laat zich er niet door afleiden.

Dat is dan ook gelijk de reden waarom wij geen prognoses maken voor de korte termijn. We hebben namelijk geen enkel idee wat de toekomst brengt. Wat we wel weten is dat financiële markten beleggers belonen met rendement mits de belegger voldoende tijd heeft, zijn beleggingen enorm spreidt  en alle kosten minimaliseert. En dat is wat we al meer dan tien jaar met succes doen. Welkom bij EBI Capital!

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!