Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld NN

okt 6, 2023

Kunnen analisten voorspellen?

Bij de grootste financiële instellingen werken ‘s-werelds slimste analisten. Ze zijn ingehuurd door Goldman Sachs, Morgan Stanley en andere beroemde zakenbanken. Ze hebben toegang tot de beste en meest accurate nieuwsbronnen, werken samen met de beste economen en spreken met de grootste beleggers. Ze werken stuk voor stuk enorm hard en verdienen enorm veel geld. Een belangrijke taak is om een prognose af te geven omtrent de vooruitzichten van beursgenoteerde ondernemingen. 

Maar al te vaak zijn het zeer indrukwekkende rapporten waar vaak op detailniveau elk onderdeel van de onderneming wordt behandeld. De vraag die een verstandige belegger zou moeten stellen is de mate van betrouwbaarheid van dergelijke prognoses. Zelfs een kritische belegger zal niet verwachten dat de prognose van de analist exact uit komt maar we zullen laten zien hoe ver de werkelijkheid afwijkt van de prognose.

In de onderstaande grafiek ziet u de prognoses voor NN. Wat de analisten vinden van de vooruitzichten voor deze onderneming is vrij duidelijk. Kopen! 

Mening van de analisten: Koop NN!

Analisten hebben een duidelijke mening over NN; koop of houd dit aandeel! Er is geen enkele analist die een recent verkoopadvies heeft afgegeven. Voor de analist van JP Morgan moet de huidige koersafstraffing hard zijn aankomen. Het koopadvies was nog maar een paar dagen oud. 

Huidige koers NN: -20%!

Wat was de reden van de koersdaling? De rechtbank deed een uitspraak dat de vereniging Woekerpolis een vergrote kans geeft om compensatie te eisen. 

De les voor beleggers

Wat kan een belegger met dit gegeven?

Beleggers dienen zich te realiseren dat het onmogelijk is toekomstige koersbewegingen accuraat te voorspellen. Zelfs de professional zit er geregeld volledig naast, zoals je aan de hand van dit voorbeeld zult begrijpen. Het toont ook aan hoe gevaarlijk het is om je beleggingen niet te spreiden. Een belegger die grote belangen aanhoudt in een beperkt aantal beursgenoteerde aandelen loopt een groot risico.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!