Kunnen analisten voorspellen? Voorbeeld ADYEN

aug 17, 2023

Kunnen analisten voorspellen?

Bij de grootste financiële instellingen werken ‘s-werelds slimste analisten. Ze zijn ingehuurd door Goldman Sachs, Morgan Stanley en andere beroemde zakenbanken. Ze hebben toegang tot de beste en meest accurate nieuwsbronnen, werken samen met de beste economen en spreken met de grootste beleggers. Ze werken stuk voor stuk enorm hard en verdienen enorm veel geld. Een belangrijke taak is om een prognose af te geven omtrent de vooruitzichten van beursgenoteerde ondernemingen. 

Maar al te vaak zijn het zeer indrukwekkende rapporten waar vaak op detailniveau elk onderdeel van de onderneming in detail wordt behandeld. De vraag die een verstandige belegger zou moeten stellen is de mate van betrouwbaarheid van dergelijke prognoses. Zelfs een kritische belegger zal niet verwachten dat de prognose van de analist exact uit komt maar we zullen laten zien hoe ver de werkelijkheid afwijkt van de prognose.

In de onderstaande grafiek ziet u de prognoses voor Adyen.

Mening van de analisten: Koop Adyen!

Analisten hebben een duidelijke mening over Adyen; koop of houd dit aandeel! Er is geen enkele analist die een recent verkoopadvies heeft afgegeven. Voor de analist van JP Morgan moet de huidige koersafstraffing hard zijn aankomen. Het koopadvies was nog maar een paar dagen oud. 

Huidige koers Adyen: -29%!

Op 17 augustus 2023 was de koers van Adyen maar liefst 29% lager dan de voorgaande dag. De reden? De financiële cijfers vielen tegen. 

De les voor beleggers

Wat kan een belegger met dit gegeven?

Beleggers dienen zich te realiseren dat het onmogelijk is toekomstige koersbewegingen accuraat te voorspellen. Zelfs de professional zit er geregeld volledig naast, zoals je aan de hand van dit voorbeeld zult begrijpen. Het toont ook aan hoe gevaarlijk het is om je beleggingen niet te spreiden. Een belegger die grote belangen aanhoudt in een beperkt aantal beursgenoteerde aandelen loopt een groot risico.

De ‘growth-trap

Het komt geregeld voor dat zogenaamd groeiaandelen tegenvallende cijfers publiceren. Waarschijnlijk hebben de meeste beleggers nimmer van de term “growth-trap” gehoord. De growth-trap kan een zeer schadelijke invloed hebben op de prestaties van een beleggingsportefeuille. Het gebeurt namelijk geregeld dat beleggers te positief zijn over de toekomst van een onderneming. Vaak is deze positieve houding ontstaan door grootse verhalen over ontwrichtende technologieën, hypergroei en adembenemende doorbraken. Het gevolg is dat de waardering van dergelijke groeiaandelen erg kan oplopen. Dit maakt ze extra vatbaar voor teleurstellingen. De resultaten hoeven maar iets tegen te vallen met als gevolg een grote koersdaling.  

Zo heeft GMO een grafiek gemaakt van een mandje dat de ontwikkeling volgt van waarde- en groei-valkuil-aandelen over 25 jaar. Value-traps presteerden 9,5% per jaar slechter dan hun respectieve universum. Growth-traps  presteerden 13,0% per jaar slechter. Dit is logisch: Groeiaandelen hebben hoge verwachtingen van beleggers, dus wanneer ze niet leveren, zijn investeerders meedogenloos. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!