Kosten in actief beheerde beleggingsfondsen zijn veel hoger dan u denkt!

jul 11, 2012

Kosten in actief beheerde beleggingsfondsen zijn veel hoger dan u denkt! 

Als het al over kosten gaat wordt dit vaak begatalliseert met als resultaat dat beleggers niet veel aandacht aan dit aspect schenken. Met deze opvatting zitten beleggers er totaal naast. De vergoedingen die beleggers betalen zijn namelijk veel hoger dan men denkt. Ik zal dit nader uitleggen.

als je de kosten uitdrukt in een percentage van het bewaard vermogen, dan lijken de kosten mee te vallen. De kosten bij actief beheerde aandelenfondsen ligt gemiddeld tussen de 1% en 2% per jaar. Inclusief transactiekosten zelfs gemiddeld 2,5% per jaar. Wat beleggers zich niet realiseren is dat zij al eigenaar zijn van alle assets in een beleggingsfonds. De vergoeding moet je dan ook uitdrukken in de toegevoegde waarde die actief beheerde beleggingsfondsen leveren. Stel dat het rendement op aandelen gemiddeld 8% per jaar bedraagt. Bij een gemiddelde kostenstructuur van 2,5% bedragen de kosten maar liefst 31,25% over het rendement. Anders gezegd: beleggers leveren bijna 1/3 deel van hun rendement in!

Maar zelfs deze benadering legt de vinger nog niet op de zere plek. Met behulp van passieve beleggingsinstrumenten, zoals ETF’s en asset-class fondsen is het mogelijk omals belegger tegen zeer lage kosten (0,20% het marktrendement te ontvangen. Daarom dienen beleggers de kosten van actief beheerde beleggingsfondsen af te zetten tegen het extra rendement dat een actief beheerd beleggingsfonds weet te generen boven het marktrendement. Talloze onderzoeken tonen echter dat het gemiddelde actief beheerde beleggingsfonds juist structureel achterblijft bij het marktrendement. De meest recente studies wijzen voor actief beheerde aandelenfondsen om gemiddeld 2,75% underperformance per jaar.

In een dergelijke situatie is het eigenlijk ongelooflijk dat beleggers bereid zijn om een industrie te financieren die feitelijk totaal geen toegevoegde waarde levert aan haar cliënten. In de professionele sector is het dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer beleggers ervoor kiezen om afscheid te nemen van hun actief beheerde beleggingsmethodiek. Nu de Nederlandse particuliere belegger nog!

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!