Kennis beleggers schokkend laag

aug 17, 2012

Kennis beleggers schokkend laag

Dat blijkt uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), een tweejaarlijks representatief onderzoek onder consumenten. De kosten van beleggen hebben de verhoogde aandacht van de AFM, omdat inzicht hierin voor de belegger belangrijk is om een goede prijs/kwaliteitsvergelijking tussen verschillende beleggingsdienstverlening te kunnen maken.

Kosten hebben een grote negatieve impact op het rendement. Consumenten moeten daarom goed onderzoek doen naar de kosten en resultaten van de beleggingsdienstverlening. Adviseurs en vermogensbeheerders moeten beleggers actief informeren over de kosten. Om consumenten op weg te helpen, heeft de AFM meer informatie op haar website staan en de folder Verstandig beleggen opgesteld.

De AFM onderzoekt de transparantie van de kostenstructuur van banken en vermogensbeheerders. De resultaten daarvan komen dit najaar naar buiten

Geen inzicht

Uit de Consumentenmonitor blijkt dat slechts de helft van de ondervraagde beleggers op dit moment denkt te weten hoe hoog de kosten zijn die ze gemiddeld per jaar betalen. Vooral beleggers die met behulp van een beleggingsadviseur (73%) of vermogensbeheerder (62%) beleggen, zijn niet op de hoogte van de jaarlijkse kosten.

Voordat ze begonnen met beleggen, heeft slechts de helft van alle geënquêteerde beleggers informatie over de kosten gezien. Van de beleggers die via een beleggingsadviseur beleggen heeft ongeveer een kwart deze informatie gezien, voordat men aan de slag ging met beleggen. Voor beleggers die klant zijn bij een vermogensbeheerder is dat 46 procent.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een op de drie beleggers de komende drie jaar gemiddeld meer dan 10 procent bruto rendement per jaar verwacht te behalen. Opvallend is dat 44 procent van de beleggers niet weet welk rendement ze in 2011 hebben behaald. Vooral beleggers die met behulp van een beleggingsadviseur beleggen (66 procent) hebben geen idee van het behaalde rendement.

Indextrackers zijn een totaal onbekend fenomeen voor beleggers. Slechts 2% van de ondervraagde beleggers belegt hierin.

Klik hier om de samenvatting te lezen.

Educatie is hard nodig

Wij zijn geschrokken van deze uitkomsten. Het geeft aan dat de gemiddelde belegger enorm veel rendement laat liggen. Er zijn namelijk aanzienlijk betere en goedkopere beleggingsmogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt dat de beleggingsadviseur bij de bank geen indextrackers adviseert. Dat geeft aan dat de beleggingsadviseur de bankbelangen zwaarder laat wegen dan het cliëntbelang.

Een reden des te meer om over te stappen naar een echt onafhankelijk en objectief beleggingsadvieskantoor. Neem daarom snel contact op. Het zal uw beste beleggingsbeslissing ooit zijn.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!