Is sectorbeleggen een zinvolle strategie?

okt 23, 2012

Is sectorbeleggen een zinvolle strategie?

Sectorrotatie wordt gehanteerd door menig belegger die menen van te voren te weten welke sector het beste gaat presteren. Sommige partijen, zoals oxby, maken zelfs alleen maar gebruik van sector ETF’s. Al deze beleggers zijn dus van mening dat zij de toekomst kunnen voorspellen. Deze beleggingsvisie is maar al te vaak gebaseerd op een economische visie. De talloze academische studies die onomstotelijk aantonen dat economische ontwikelingen niet te voorspellen zijn worden door deze belegger dus genegeerd. 

Onze Amerikaanse collega’s Index Fund Advisors hebben een studie gedaan naar de rendementen van de verschillende sectoren en zich de vraag gesteld “zijn de rendementen van sectoren anders dan door middel van het factormodel van Fama/French verklaart kunnen worden”? 

Sector

% verklaart door F/F

Detailhandel

74,00%

Financials

86,00%

Consument defensief

78,00%

Consument duurzaam

76,00%

Productie

93,00%

Energie

63,00%

Technology

85,00%

Healthcare

66,00%

Utilities

62,00%

U ziet dat het grootste gedeelte van het rendement kan worden verklaard door het factormodel van Fama/French. In het artikel van IFA wordt ook duidelijk hoe willekeurig de rendementen in de tijd zijn. Beleggers die erop vertrouwen dat zij in staat zijn om de winnende sector vooraf te kunnen voorspellen is in onze ogen aan het speculeren in plaats van investeren.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!