Instappen of toch niet?

jan 22, 2018

Instappen of toch niet?

‘Heeft u wel eens een kind zien staan aan de rand van een zwembad?’Je ziet de wil om er in te springen maar ook gelijk de angst om de stap te wagen. Zo is het ook vaak met beginnende beleggers.

Er is altijd wel een argument te verzinnen om niet in te stappen. Het conflict in het Midden Oosten, de uit de hand gelopen schulden bij overheden, de economische vertraging in China, de dalende olieprijs, enzovoort. Emoties en aannames van de belegger spelen hierbij een belangrijke rol. De emotie bestaat uit de angst om een verkeerde beslissing te nemen. Stel dat de belegger instapt en de koersen zakken, dan zou de belegger spijt kunnen krijgen van zijn beslissing om in te stappen. De aanname is dat de belegger van mening is dat er een perfect moment is om in te stappen en dat dit vooraf te bepalen is.

Natuurlijk kunnen en zullen we niet ontkennen dat een perfect instapmoment bestaat. Er is altijd een moment dat koersen het dieptepunt hebben bereikt en dat is uiteraard het perfecte instapmoment. Zo is er ook een perfect verkoopmoment op het moment dat koersen het hoogtepunt hebben bereikt.

De waarheid is helaas dat het bepalen van het perfecte instapmoment en perfecte verkoopmoment onmogelijk is. Als het eenvoudig zou zijn, dan zouden miljoenen beleggers hiervan gebruik maken en ongelooflijk veel geld verdienen. Sterker nog; de partijen die geld verdienen aan ’timing’ zijn degene die er boeken over schrijven of via websites of sms signalen geven wanneer een belegger een handeling moet verrichten.

De media speelt hier maar al te graag op in. We zien regelmatig boute uitspraken over de verwachte richting van de markt. Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat u op een website leest: ‘Goudmijners weer interessant? Uw itneresse is gewekt en u leest het artikel. Aan het einde van het artikel leest u:

Maar zoals eerder gezegd, het feit dat grote beleggers (staats)obligaties en valuta steeds minder goede beleggingen vinden zal een kleine kentering al voor een prijsexplosie bij goudmijnaandelen zorgen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Chinezen die links en rechts op deze aarde goudmijnen opkopen. Hoog risico maar met wat staying power denk ik dat de goudmijnsector wel degelijk een goede belegging kan zijn.

Er is dan een realistische kans dat u besluit dit ‘verkapte’ advies op te volgen. Ik kan u verzekeren dat u enorm spijt heeft van de aankoop. De koers van goud is sindsdien met meer dan 35% in waarde gedaald en de koers van goudmijnbedrijven met 70%! Als u de betreffende auteur om uitleg zou vragen, dan zal hij zich beroepen op de kleine letters die onder het artikel staan.

De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven.

Os stel dat u het volgende “advies” leest of dit advies:

Vroeg of laat komt dan de echte waarde van de groeimarkten weer bovendrijven. Dit proces is momenteel al enigszins in China te zien, waar de brutale verkoopgolf inmiddels plaats heeft gemaakt voor een stabilisatie en een kerende trend. Vandaag zijn Brazilië en India de koopjes onder de BRIC-landen. Wees contrair en handel ernaar!

of

In normale omstandigheden zouden de markten corrigeren, gezien de opeenstapeling van waarschuwingen, waarbij nu ook de oliemarkt zich aansluit. Maar financiële markten kunnen voor langere tijd irrationeel blijven handelen. Helaas moeten er dan ook bij vermelden dat indien de klap volgt, hij veel harder kan aankomen dan oorspronkelijk voorzien. Zorg voor een degelijke cashpositie in uw beleggingsrekening, die kon wel eens van pas gaan komen.

Een belegger die het eerste ‘advies’ zou hebben opgevolgd zou hebben gemerkt dat de huidige koers van Braziliaanse aandelen nog altijd 34% lager ligt dan toen het advies werd gegeven. India is daarentegen wel gestegen.De belegger die het tweede advies zou hebben opgevolgd en had besloten om inderdaad – voor alle zekerheid – wat aandelen te verkopen, zou hebben gemerkt dat de MSCI ACWI-index sindsdien met meer dan 36% is gestegen.

Deze voorbeelden geven aan hoe onvoorspelbaar de markten zijn en hoe gevaarlijk het is om hierop te anticiperen. Dergelijke artikelen zien we dagelijks voorbij komen. Of de artikelen nu afkomstig zijn van beleggingswebsites of analisten van banken, het zijn slechts meningen. Verwachtingen waarvan de wetenschap al zo vaak heeft aangetoond dat het opgooien van een muntje een betere kans op succes oplevert. Maar deze meningen kunnen er wel voor zorgen dat beleggers enorme risico’s nemen met hun vermogen, wachten met instappen of juist besluiten uit te stappen. Degene die het advies heeft gegeven maakt het allemaal niet uit. Zijn inkomen is niet afhankelijk van uw beleggingsprestaties.

De waarheid is dat voor lange termijn beleggers het allemaal nauwelijks uitmaakt wanneer er wordt ingestapt. Veel belangrijker is hoe het vermogen van een belegger is gespreid over spaarmiddelen, obligaties en aandelen, zodanig dat de kans op het realiseren van de financiële doelstellingen wordt geoptimaliseerd.

Een belegger zal zelden zijn totale vermogen voor 100% in aandelen beleggen. Afhankelijk van het risicoprofiel wordt er een gedeelte in veilige obligaties geïnvesteerd met als resultaat een portefeuille dat past bij de persoonlijke risicotolerantie.

Ook bij dit aspect van beleggen speelt een goede adviseur een cruciale rol. En dat is wederom een reden om voor EBI Capital te kiezen!

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!