Indexbeleggen verslaat in 82,9% van de gevallen actief beleggen!

jun 24, 2013

Indexbeleggen verslaat in 82,9% van de gevallen actief beleggen!

Beleggers hebben zelf de keuze. Ga ik voor het realiseren van financiële doelstellingen gebruik maken van actief beheerde beleggingsfondsen of kies ik voor passieve beleggingsfondsen?

Welke keuze moet de belegger maken? Volgens een recente studie is de keuze eenvoudig en laten de verschillende rendementen duidelijk zien dat de kans op het realiseren van de financiële doelstellingen met behulp van passieve beleggingsfondsen aanzienlijk groter is dan inrichting van de beleggingsportefeuille met actief beheerde beleggingsfondsen.

Zo blijkt uit het onderzoek dat een portefeuille bestaande uit passieve beleggingsfondsen gedurende 16 jaar maar liefst in 82,9% van de metingen een actief beheerde beleggingsportefeuille versloeg. De beleggingsportefeuille die was opgebouwd uit actief beheerde beleggingsfondsen bleef jaarlijks 1,25% achter bij een beleggingsportefeuille die was opgebouwd uit passieve beleggingsfondsen.

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn:

  • 80% van de actief beheerde beleggingsportefeuilles bleven achter alle passief beheerde beleggingsportefeuilles in elk geteste scenario;
  • Beleggingsportefeuilles met twee of meer actief beheerde beleggingsfondsen zorgen voor een dramatisch lagere performance. in 90% van de gevallen bleef een dergelijke portefeuille achter bij een beleggingsportefeuille die volledig is opgebouwd uit passieve beleggingsfondsen;
  • Hoe langer de periode, des te groter de kans dat een passieve beleggingsportefeuille een actieve beleggingsportefeuille verslaat;
  • Een actief beheerde beleggingsportefeuille met lage kosten vergroot niet de kans op succes.

De conclusie is dan ook helder. Een portefeuille bestaande uit uitsluitend goedkope passieve beleggingsinstrumenten levert beleggers een aanzienlijk hogere kans op dat de beleggingsdoelstellingen worden gerealiseerd.

Bekijk hier de meest recente resultaten van het Dimensional Global Core Equity Fund.


Morningstar info

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!