Het rente-op-rente effect. De benodigdheden zijn tijd en discipline!

jun 6, 2022

Samenvatting

  • Het rente-op-rente effect zorgt voor een grote vermogenstoename;
  • Tijd en geduld zijn noodzakelijke uitgangspunten om als belegger hiervan te profiteren.

Een belangrijke reden om te gaan beleggen is het rente-op-rente effect. Dat is wat ik onze clienten geregeld probeer uit te leggen. Toch merk ik geregeld dat het rente-op-rente effect niet goed wordt begrepen. Dat is begrijpelijk. Onze hersenen denken nu eenmaal niet logaritmisch.

Laten we daarom eens teruggaan naar eind 1998. Stel je voor dat je op het punt staat om euro 10.000,- te gaan beleggen. Je adviseur spiegelt je een gemiddeld jaarrendement voor van 7,50% per jaar. Hoe ziet je verwachte vermogensontwikkeling er dan uit?

Dat laat onderstaande grafiek je zien.

Wat je ziet is dat je eind 2021 euro 52.770,- aan vermogen zou hebben opgebouwd. Wat de grafiek ook laat zien is dat de vermogensontwikkeling steeds sneller gaat.

Hieronder zie je het resultaat per jaar.

 

In 1999 maakt je een winst van euro 750,-. In 2021 is dit opgelopen tot een winst van euro 3.681. 

Het toont aan dat hoe langer je de tijd zijn werk laat doen, des te hoger de winsten zullen worden. 

Uit dit voorbeeld volgt dus de eerste belangrijke les over het rente-op-rente effect. Je zult tijd nodig hebben om de effecten ervan mee te kunnen maken. 

De echte wereld komt uiteraard nimmer overeen met dit modelrendement. 

In werkelijkheid schommelen de koersen enorm.

Kijk maar eens goed naar de maand- en jaarrendement van EBI model 100. 

De werkelijkheid ziet er totaal anders uit dan het modelrendement. Soms zijn er ronduit slechte beursjaren, zoals de jaren 2002, 2008, 2011 en 2018. Maar ook fantastische beursjaren, zoals 1999, 2005, 2009, 2010 en 2021, zijn voorbij gekomen.

Als we de werkelijke rendementen van ons EBI model 100 aan de eerdere grafiek toevoegen, dan zien we het volgende.

We zien dat de vermogensontwikkeling van EBI 100 met flinke ups en downs is gegaan. Een belegger heeft geregeld een wilde rit mee moeten maken. Soms zat de belegger boven het modelrendement maar ook vaak genoeg eronder.

Om de toegevoegde waarde van wetenschappelijk beleggen te laten zien hebben wij ook de vermogensontwikkeling van de MSCI ACWI index toegevoegd. Omdat deze index grote belangen kende in duur gewaardeerde ondernemingen (we kwamen net uit de internet zeepbel), is het gerealiseerde rendement lager uitgekomen.

We hebben de maandrendementen van EBI 100 met een doel laten zien. De flinke vermogenstoename en het gemiddeld jaarrendement van ongeveer 7,50% komt met een prijs. Die prijs wordt volatiliteit genoemd. Om maandbasis zal je soms enorme schommelingen moeten accepteren. Zonder risico geen rendement!

De uiteindelijke beloning is een flink hoger rendement dan dat van een spaarrekening. En een vermogenstoename die dankzij het rente-op-rente effect steeds sneller toeneemt!

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!