Fondsen geven voordeel provisieverbod niet terug!

nov 8, 2013

Fondsen geven voordeel provisieverbod niet terug!

In het Financieel Dagblad van 7 november is er aandacht besteed aan het komende provisieverbod dat per 2014 in gaat. Het provisieverbod houdt in dat banken en andere tussenpersonen geen vergoedingen van fondsenhuizen meer mogen ontvangen. Dat is namelijk de belangrijkste reden dat beleggers dure actief beheerde beleggingsfondsen wordt geadviseerd en dat het advies gratis zou zijn. Deze vergoeding wordt betaald uit de beheervergoeding die beleggingsfondsen in rekening brengen.

Je zou dan ook mogen verwachten dat de beheerkosten gaan dalen en dat de hoogte ervan gelijk is aan de hoogte van de oorspronkelijke distributievergoeding. Uit het onderzoek van het FD blijkt echter dat de beheerkosten 0,2% tot 0,3% minder dalen dan verwacht. Met andere woorden; deze fondsen hebben hun beheervergoeding verhoogd.

Het is wederom een bewijs dat de industrie alles in het werk stelt om haar eigen inkomsten op peil te houden of zelfs nog verder te verhogen. We hopen dan ook vurig dat beleggers volledige inzage krijgt in alle kosten, bijvoorbeeld met behulp van de ’total cost of ownership’.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!