ETF’s worden massaal verkeerd gebruikt

sep 3, 2012

ETF’s worden massaal verkeerd gebruikt

Het grote succes van ETF’s is te danken aan het gegeven dat het onmogelijk is om met een actief beleggingsbeleid een relevante benchmark te verslaan. De beste beleggingsmethodiek is dan ook het passief aanhouden van zo veel mogelijk beleggingstitels en dat tegen de laagste kosten. Deze methode resulteert erin dat beleggers het marktrendement minus kosten weten te realiseren. Als een belegger meer rendement na streeft, dan toont academisch onderzoek aan dat er slechts twee factoren extra rendement opleveren. Dit hebben Fama/French aangetoond in hun baanbrekende factormodel.

De basis achter een ETF is dus de mogelijkheid om voor beleggers goedkoop een passieve beleggingsportefeuille te verwerven. Dit staat dus haaks op een actieve beleggingsmethodiek. Echter wat constateren we in de praktijk? Steeds meer partijen zien het succes van ETF’s en bieden dit ook aan hun cliënten aan met één groot verschil; ze gebruiken de ETF voor invulling van een actieve beleggingsstrategie. En over de succeskansen van een actieve beleggingsmethodiek is de wetenschap erg duidelijk. De kans dat een belegger met een actief beleggingsbeleid de markt verslaat is lager dan dat je op basis van kansberekening zou mogen verwachten! Onderzoek toont aan dat actief beleggen met ETF’s garant staat voor sterk tegenvallende resultaten.

Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling maar kunnen deze ontwikkeling niet stoppen. Behalve door u en onze cliënten te onderrichten.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!