ECB kondigt nieuw opkoop programma aan

sep 13, 2012

ECB kondigt nieuw opkoop programma aan

De ECB kondigde een nieuw aankoopprogramma aan met de naam Outright Monetary Transaction (OMT). Dit programma is de opvolger van het Securities Market Program (SMP). Het OMT-programma is gericht op het aankopen van staatsleningen met een looptijd van 1 tot 3 jaar.

Aan het opkopen van deze obligaties zijn echter zeer strenge voorwaarden verbonden. De ECB zal namelijk alleen obligaties aankopen als het betreffende land een beroep doet op de steun van het EFSF/ESM. Dit is het Europese financiële stabiliteitsfaciliteit en de opvolger ervan, het Europese stabiliteitsmechanisme.

Het aankoopprogramma is ongelimiteerd. De ECB zal niet bij voorhand aangeven wanneer en hoeveel obligaties worden aangekocht.

Deze stap verkleint het risico dat de euro het niet gaat redden aanzienlijk. De financiële markten reageerden direct op dit nieuws door veilige obligaties (lees Duitsland en Nederland) om te zetten in risicovollere obligaties.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!