EBI’s Research: The Long-term Returns on the Original S&P 500 Firms

jun 28, 2024

Inleiding

De S&P 500 Index, voor het eerst samengesteld in maart 1957, is de meest gebruikte maatstaf voor het meten van de prestaties van grote, in de VS gevestigde aandelen. De index van 500 aandelen wordt voortdurend bijgewerkt, waarbij elk jaar ongeveer 20 nieuwe bedrijven worden toegevoegd die voldoen aan de criteria van Standard and Poor’s voor marktwaarde, winst en liquiditeit, terwijl een gelijk aantal wordt verwijderd dat niet meer aan deze normen voldoet of verdwijnt door fusies of andere bedrijfsveranderingen.

De onderzoekers Jeremy J. Siegel and Jeremy D. Schwartz berekenden het rendement van alle 500 oorspronkelijke S&P 500-bedrijven en de nieuwe bedrijven die vervolgens aan de index zijn toegevoegd. In tegenstelling tot eerdere studies vonden ze dat de buy-and-hold rendementen van de 500 oorspronkelijke bedrijven beter presteerden dan de rendementen van de voortdurend bijgewerkte S&P 500-index en dat deden ze met een lager risico. De nieuwe bedrijven die sinds 1957 aan de S&P 500 Index zijn toegevoegd, hebben in negen van de tien industriële GICS-sectoren slechter gepresteerd dan de oorspronkelijke bedrijven.

Ze ontdekten ook dat minder dan een derde van het rendement van een sector van 1957 tot 2003 kan worden toegeschreven aan de uitbreiding en inkrimping van de marktwaarde van de sector ten opzichte van de S&P 500 Index. Verschillen tussen sectoren in dividendrendementen, kapitalisaties en het aantal toegelaten bedrijven tot de sector waren verantwoordelijk voor meer dan twee derde van de veranderingen in marktaandeel.

De underperformance van de voortdurend bijgewerkte S&P 500 Index is te wijten aan de overwaardering van nieuw toegelaten bedrijven, wat is veroorzaakt door de cyclische schommelingen in het beleggerssentiment en de prijsdruk uitgeoefend door indexfondsen. In vergelijking met de bijgewerkte S&P 500-index werden de portefeuilles van oorspronkelijke bedrijven zwaar gewogen met koers-winst-verhoudingsaandelen, met name grote olieproducenten die sinds 1957 beter hebben gepresteerd dan groeiaandelen.

The Long-term Returns on the Original S&P 500 Firms

Uitleg van moeilijke begrippen:

  1. S&P 500 Index: Dit is een aandelenindex die de prestaties van 500 van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten volgt. Het is een belangrijke maatstaf voor de algehele gezondheid van de Amerikaanse aandelenmarkt.

  2. Marktwaarde: Dit verwijst naar de totale waarde van een bedrijf op de aandelenmarkt, berekend door de aandelenprijs te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.

  3. Liquiditeit: Dit geeft aan hoe gemakkelijk een actief kan worden gekocht of verkocht in de markt zonder de prijs te beïnvloeden. Een liquide markt heeft veel kopers en verkopers.

  4. Koop-en-houd-rendementen: Dit zijn de rendementen die een belegger zou ontvangen door een aandeel te kopen en het voor een lange periode vast te houden, zonder het te verkopen.

  5. GICS (Global Industry Classification Standard): Dit is een industrieel classificatiesysteem ontwikkeld door Standard & Poor’s en MSCI dat bedrijven in verschillende sectoren en industrieën indeelt.

  6. Dividendrendement: Dit is een financiële ratio die de jaarlijkse dividenduitkering van een bedrijf vergelijkt met de prijs van zijn aandelen. Het geeft aan hoeveel een belegger kan verwachten te verdienen uit dividenden ten opzichte van de aandelenprijs.

  7. Prijs-winst-verhouding: Dit is een ratio die de prijs van een aandeel vergelijkt met de winst per aandeel. Het wordt gebruikt om te bepalen of een aandeel over- of ondergewaardeerd is.

  8. Groei-aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die naar verwachting sneller zullen groeien dan de markt. Deze bedrijven herinvesteren meestal hun winsten om verdere groei te stimuleren in plaats van dividend uit te keren.

De wetenschappers

Jeremy J. Siegel is de Russell E. Palmer Professor of Finance aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Jeremy D. Schwartz is een afgestudeerde van de Wharton School in 2003 en Assistant Director of Research bij Index Development Partners, Inc.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!