Dividendaandelen alternatief voor sparen?

sep 19, 2013

Dividendaandelen alternatief voor sparen?

In Nederland bestaan er talloze internetsites die beleggingsadvies geven. Vaak zijn de adviezen gebaseerd op trading, bijvoorbeeld met behulp van turbo’s. Maar al te vaak lezen we de meest gevaarlijke adviezen.

Een recent voorbeeld van een dergelijk gevaarlijk bericht lazen we op de site www.dividendradar.nl. In een recent bericht wordt beschreven dat dividendaandelen die elk jaar hun dividend verhogen een alternatief zijn voor de spaarder. De gebruikte argumenten zijn:

  1. Dividenden worden jaarlijks verhoogd;
  2. De aandelen doen het ook goed als de beurs naar beneden gaat.

Onze tegenargumenten zijn dat het inderdaad waar is dat er ondernemingen zijn die tot op heden elk jaar het dividend hebben verhoogd, totdat er een moment komt dat dit niet meer gebeurd. Een dergelijke ontwikkeling heeft in de praktijk een behoorlijke koersdaling tot gevolg. Juist omdat beleggers er vanuit gaan dat dit soort aandelen altijd hun dividend hebben verhoogd, zit er in de koers de expliciete verwachting dat dit voor eeuwig het geval zou zijn. Bij een verlaging of zelfs passeren van het dividend wordt in de praktijk extra teleurgesteld gereageerd. Het gevolg: een extra sterke koersdaling.

Dat deze aandelen het goed zouden doen als de beurs zakt valt in de categorie ‘onzin’. Van elk soort aandelen bestaat namelijk een index. Voor dit soort aandelen hebben we gekeken naar de S&P High Yield Dividend Aristocrats® index. In de periode september 2008 tot maart 2009 verloor deze index ruim 44% aan waarde.

Als laatste vragen we ons nog af wat de toegevoegde waarde van ene site als dividendradar.nl en groeidividend nu precies is. Als een belegger in dit soort aandelen wenst te beleggen kan de belegger eenvoudig een indextracker selecteren die in dit soort aandelen belegt. Goedkoop, transparant en goed gespreid.

Kortom, wij zijn van mening dat sparen nimmer vergeleken kan worden met beleggen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!