Dimensional Responsible Investment Report 2022

apr 11, 2023

Onderzoek

Het is onze filosofie om de beste ideeën uit de financiële wetenschap toe te passen in onze investeringsstrategieën. Bij EBI staan we voor verantwoorde beleggingen die gebaseerd zijn op academisch, empirisch en theoretisch onderzoek. Wij streven ernaar om het beste denken uit deze onderzoeken te begrijpen en te vertalen naar praktische beleggingsoplossingen voor onze cliënten.

De fondsenhuizen die wij selecteren, werken nauw samen met toonaangevende academische onderzoekers, waaronder het ESG-netwerk van Dimensional. Bij Dimensional zijn zij van mening dat milieu-, sociale en bestuurskundige overwegingen moeten worden benaderd met dezelfde filosofie die ons investeringsproces begeleidt. Dit doen zij door middel van intern onderzoek en samenwerking met externe academici en onderzoekers om inzicht te krijgen in het beschikbare onderzoek en de gegevens over ESG-kwesties. Hoewel zij geloven dat ESG-gerelateerde informatie van materieel belang kan zijn voor de prestaties van portefeuillebedrijven, zijn zij ook van mening dat deze informatie publiekelijk beschikbaar is en dus al snel wordt opgenomen in de marktprijzen. Daarom geloven zij dat beleggers over het algemeen geen voordeel ten opzichte van de markt kunnen behalen door dergelijke informatie in overweging te nemen. Een beleggingsaanpak die gebruik maakt van informatie in huidige marktprijzen over verwachte rendementen, is volgens hen een effectieve manier om de mogelijkheid van de markt om dagelijks complexe informatie over ESG-gerelateerde kwesties te verwerken te benutten.

De governance-praktijken van een portefeuillebedrijf worden weerspiegeld in de marktprijs van het bedrijf. Verbeterde governance-praktijken kunnen de waarderingen van het bedrijf verbeteren door hogere toekomstige kasstromen voor aandeelhouders of een lager kortingspercentage toegepast door de markt. Wanneer we geïnvesteerd zijn in een portefeuillebedrijf, streven we ernaar om de governance-praktijken te verbeteren door middel van beleggingsbewakingsactiviteiten, zoals volmachtstemmingen en betrokkenheid, met als doel waarde toe te voegen of te beschermen voor aandeelhouders.

Een voorbeeld van de toegevoegde waarde van een betrokken aandeelhouder

Pleiten voor aandeelhouderswaarde bij Spirit Airlines VS, Luchtvaartmaatschappijen

Doel: Het maximaliseren van rendementen voor investeerders bij het stemmen over bedrijfsacties.

In februari 2022 ontving Spirit Airlines een fusie-aanbod van Frontier Group, dat deels in cash en deels in aandelen was. Later, in april 2022, kreeg Spirit Airlines een ander aanbod van JetBlue Airways, dat hoger was en volledig in cash. Spirit Airlines besloot echter het lagere aanbod van Frontier te accepteren in mei 2022. Na de aankondiging daalden de aandelen van Spirit Airlines met meer dan 9%.

Dimensional is een grote aandeelhouder van Spirit Airlines en nam in mei 2022 contact op met het bedrijf om te vragen waarom zij het lagere aanbod van Frontier hadden geaccepteerd, in plaats van het hogere aanbod van JetBlue. Dimensional heeft vervolgens in juni 2022 contact opgenomen met het management van JetBlue om meer informatie te krijgen over het hogere aanbod en de visie op de mogelijke transactie.

Dimensional heeft geconcludeerd dat de fusie tussen Spirit Airlines en Frontier niet in het beste belang van de aandeelhouders zou zijn tegen de huidige prijs en heeft het management van Spirit Airlines hiervan op de hoogte gebracht. Spirit Airlines plande een speciale aandeelhoudersvergadering in juni 2022 om te stemmen over de voorgestelde fusieovereenkomst met Frontier. Dimensional stemde tegen de transactie vanwege zorgen over de waarde van de aandelen van Spirit Airlines.

Uiteindelijk besloot Spirit Airlines zich terug te trekken uit de Frontier-transactie voordat de aandeelhoudersstemming was voltooid, omdat er een breed gebrek aan aandeelhouderssteun was. Spirit Airlines accepteerde later het aanbod van JetBlue. De aandelen van Spirit Airlines stegen later met ongeveer 8% na de aankondiging van het aanvaarden van het hogere aanbod van JetBlue. De transactie werd uiteindelijk goedgekeurd door de aandeelhouders van Spirit in oktober 2022, en de verwachting is dat de transactie begin 2024 zal worden afgerond.

Als aandeelhouder van Spirit Airlines streeft Dimensional ernaar om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren en kan het tegen fusies of overnames stemmen als er een beter aanbod beschikbaar is voor de aandeelhouders. Dit was de reden waarom Dimensional tegen de oorspronkelijke fusieovereenkomst tussen Spirit Airlines en Frontier stemde.

Responsible Investment Report

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!