De Waarde van Morningstar’s 5 sterren!

mrt 24, 2014

Het rendement van de belegger is aanzienlijk lager dan het marktrendement en zelfs lager dan het rendement van de fondsen waarin wordt belegd. Dit feit wordt continue aangetoond in onafhankelijke onderzoeken.

“Welke criteria gebruiken beleggers bij het selecteren van de beleggingsfondsen?” Het antwoord luidt ‘past performance’, oftewel de gerealiseerde rendementen. Beleggers kopen de sterren uit het verleden, de beleggingsfondsen met vijf Morningstar sterren. Beleggingsfondsen die awards hebben ontvangen juist vanwege hun prestaties.Echter wat beleggers zich niet realiseren is dat de winnaars van gisteren de verliezers van morgen zijn. De vijf-sterren zijn gebaseerd op historisch rendement- en risico karakteristieken van het betreffende fonds in vergelijking met beleggingsfondsen die beleggen in dezelfde soort beleggingen. Meer is het niet.

De toezichthouder stelt niet voor niets verplicht om beleggingsfondsen te verplichten dat rendementen uit het verleden geen garantie vormen voor de toekomst, zelfs niet als het fonds in het verleden vijf Morningstar sterren heeft mogen ontvangen. Deze kwalificatie zegt namelijk helemaal niets over de toekomstige rendementen die het fonds zal gaan realiseren, behalve dat de kans groter is dat het fonds slechter dan gemiddeld zal gaan presteren.
Een recente studie van R.W. Baird bevestigd wederom dat het voor beleggingsfondsen nagenoeg onmogelijk is om structureel tot de best presterende beleggingsfondsen te blijven behoren. De kans dat een beleggingsfonds tot de top in zijn klasse blijft behoren is zelfs kleiner dan dat je op basis van kansberekening zou mogen verwachten.

 Wilt u het onderzoek zelf lezen, klik dan hier.

Wat moeten beleggers leren van deze lessen?

De belangrijkste conclusie die belegger moeten trekken is dat zij niet op jacht moeten gaan naar het winnende beleggingsfonds. Dat is namelijk een verliesgevende strategie. Elk jaar zullen er beleggingsfondsen zijn die – puur op basis van geluk – tot de best presterende beleggingsfondsen zullen behoren. Een belegger dient dit gegeven simpelweg te accepteren.
Een verstandige belegger zal begrijpen dat het betreffende fonds alles in het werk zal doen om de aandacht op deze prestatie te vestigen met als doel beleggers te verleiden geld te investeren in het fonds. Zo zal er nog meer geld verdiend worden door het betreffende fondsenhuis.

De beste en meest gerenommeerde fondsenhuizen zullen nimmer reclame maken voor gerealiseerde prestaties.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!