De voorspelkracht van technische analyse

okt 10, 2012

De voorspelkracht van technische analyse

In de praktijk hebben we veel technisch analisten gesproken en de voorspellingen gevolgd. De conclusie van deze bevindingen is dat de technisch analist in minder dan de gevallen gelijk heeft en dus meestal ongelijk. Achteraf is de technisch analist perfect in staat om aan te geven waarom een voorspelling niet is uitgekomen.

Daarnaast komt het in de praktijk voor dat technisch analisten elkaar tegenspreken. Neem nu bijvoorbeeld de analyse van een aantal toonaansprekende technisch analisten op de beleggerssite IEX.nl.

Zo schrijft Selwyn Duijvestijn op 9 oktober het volgende:

AEX: Voor mijn kortlopende posities gebruik ik vooral de daggrafiek voor mijn analyses. Deze AEX-weekgrafiek geeft echter zo’n duidelijk signaal dat ik het plaatje u niet wil onthouden. De pijlen zeggen genoeg. Mijn stochastische indicator loopt terug op het kritieke punt van een dubbele top. Er lijkt geen andere beweging mogelijk, dan een daling naar 290 punten.

Dat is duidelijke taal. Op het moment van schrijven noteert de AEX-index 327 punten. Kortom, er ligt een daling in het verschiet van meer dan 11%. Beleggers in aandelen kunnen maar beter tijdelijk even uitstappen, nietwaar? Maar wacht even, een andere technisch analist Bas Heijink schrijft op hetzefde moment het volgende:

AEX: belangrijke omkeerpatronen
De AEX ligt er in het zeer kortetermijnbeeld sterker bij. Als ik naar de grafiek kijk, dan kan ik de doomscenario’s niet terugvinden. In het langetermijnbeeld is er sprake van een stijgende en zeer brede trend en de AEX mag ver terugvallen voordat deze in gevaar komt.

Maar zal de index ook zover terugvallen? Nee, ik verwacht van niet. De recente terugval is geëindigd met twee belangrijke omkeerpatronen, een piercing line op de daggrafiek en de belangrijke bullish engulfing op de weekgrafiek. Deze worden pas opgeheven bij koersen onder de 321,80.

Dit niveau werd recent getest en daar lag ook het laatste vangnet tot aan de zone 316 tot 318. Deze zone is overigens erg belangrijk. Hier ligt zowel het 200-daags gemiddelde als het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de juni-bodem van 281.

Sterke trendmatigheid
Zolang een index boven een dergelijk niveau blijft tijdens een terugtest is er sprake van een zeer sterke trendmatigheid. Buiten de genoemde omkeerpatronen werd ook de vanaf de dubbele top dalende toppenlijn gebroken.

De huidige terugval zie ik als terugtest, waarbij de voormalige dalende toppenlijn vandaag ligt bij 326,60. Daarboven ligt nog steun bij 327 en vlak daaronder bij 325. Waar precies een hogere kortetermijnbodem komt te liggen, is niet bekend. Maar ik verwacht wel dat die wordt gevormd.

Daarna mag de recent geteste weerstand van 332,85 weer worden opgezocht, om uiteindelijk in de komende periode verder op te lopen naar mijn koerszone van 346,85 tot 351.

Voor begin volgend jaar houd ik rekening met een test van de 373. Onder de zone tot 316 komt dit scenario in gevaar en lijkt een aanzienlijk diepere correctie te gaan plaatsvinden binnen de stijgende langetermijntrend, maar zoals gezegd wijzen de grafieken daar nu niet op.

Ook dat is duidelijke taal. Beleggers kunnen maar beter extra aandelen bijkopen. Er ligt een stijging van ruim 7% tot meer in het verschiet.

Bovenstaande geeft aan dat technische analyse totaal verschillende signalen kan afgeven. Er is nog nimmer wetenschappelijk aangetoond dat beleggers met gebruik van technische analyse de markt kunnen verslaan. Integendeel zelfs. We hebben beleggers enorm veel geld zien verliezen met het volgen van dergelijke technische tips. Beleggers kunnen dit soort ’tips’ het beste glimlachend terzijde leggen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!