De voorspelkracht van technische analyse, deel II

jul 21, 2014

Veel beleggers en beleggingsadviseurs beweren dat een handelsstrategie gebaseerd op een 50 – of 200-daags voortschrijdend gemiddelde beter zou werken dan een buy-and-hold strategie. Deze vraag is onlangs voorgelegd aan de beroemde wetenschappers Fama en French. Het antwoord behoort tot één van de allersnelst gegeven antwoorden. Hun antwoord luidde: “Een oud verhaal zonder empirische ondersteuning.”

We zullen dit antwoord verder toe lichten. Kopen en verkopen op basis van voortschrijdende gemiddelden is slechts één van de vele toepassingen van technische analyse. Het doel van technische analyse is het voorspellen van toekomstige koersbewegingen aan de hand van historische koerspatronen. Technische analyse kent inmiddels talloze aanhangers en gebruikers.

Technische analyse zelf is inmiddels een industrie geworden waarin enorm veel geld in om gaat. Miljoenen worden er verdiend op de verkoop van software, seminars en abonnementen. De belangen zijn dus groot om beleggers te overtuigen van de toegevoegde waarde van technische analyse.

Wat zegt de wetenschap over technische analyse?

In 2013 ontving Eugene Fama de Nobelprijs voor de economie voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de efficiënte markt. Deze theorie zegt dat alle openbaar bekende informatie en verwachtingen van alle marktparticipanten in de koers van een beleggingsobject is verwerkt en dat het niet mogelijk is structureel te profiteren van ‘mispricing’. 

Koersen bewegen zich totaal willekeurig. Analyseren we het koersgedrag van aandelen op de zeer korte termijn (dagbasis) dan is de kans op een hogere koers nagenoeg 50% en de kans op een lagere koers ook 50%. In werkelijkheid is de kans op een stijging fractioneel hoger dan 50% maar dit effect wordt pas zichtbaar op langere periodes. Dat betekent dat een strategie van markttiming een kans van 50% heeft op succes. Elke strategie die is gebaseerd op technische analyse heeft dan ook de kans om succesvol te zijn, althans op de korte termijn. Een beleggers moet dan ook niet verbaasd zijn dat uit een onderzoek onder bijvoorbeeld 100 strategieën er enkele strategieën zullen zijn die inderdaad succesvol zijn geweest. Dat is wat je mag verwachten op basis van kansberekening. Taleb werd beroemd met zijn boek ‘fooled by randomness’ dat dieper ingaat op dit onderwerp. 

Naarmate de tijd verstrijkt mag een belegger verwachten dat het aantal succesvolle strategieën met de tijd afneemt. 

In een recent wetenschappelijk artikel van Noorse onderzoekers werden de rendementen van strategieën die werken op basis van voortschrijdend gemiddelden en tijdreeksen op basis van momentum regels onderzocht.

De bevindingen spreken niet in het voordeel van de aanhangers van technische analyse. 

“Our results cast doubts on the previously reported results on superior performance of market timing strategies. In particular, we find that the performance of market timing strategies is highly overstated to say the least…We believe that the myths about the superior performance of market timing appeared as a result of data-mining and ignoring of important market frictions.”

Wij verwachten niet dat de conclusies uit dit onderzoek veel aanhangers zullen overtuigen om een andere beleggingsstrategie te gaan volgen. Laten we wel wezen. Een belegger die een ‘winnende’ beleggingsstrategie ontdekt, kan enorm veel geld verdienen. En dit feit alleen, zal er voor zorgen dat talloze beleggers de verleiding niet zullen weerstaan. 

De cliënten van EBI Capital weten allang dat een goede beleggingsmethodiek niet is gebaseerd op hoop maar op gedegen onderzoek. We zullen dan ook niet stoppen met het voorlichten van beleggers.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!