De toegevoegde waarde van Dimensional

dec 1, 2015

Recent publiceerde het professionele advieskantoor Towers Watson de Asset managers top 500. Nuba Nikulina het ‘global head of managers research’ verklaarde dat het totale vermogen dat deze 500 asset managers in 2014 onder hun hoede hadden met slechts 2,1% is gestegen. De oorzaak van deze geringe stijging moest vooral gezocht worden in de matige economische vooruitzichten maar ook met betrekking tot de toegenomen twijfel met betrekking tot de toegevoegde waarde van asset managers.

Wat is dan de toegevoegde waarde van asset managers? In theorie kunnen asset managers particuliere beleggers enorme diensten bewijzen. Niet alleen hebben asset managers toegang tot de slimste vaklieden maar door hun grote omvang kunnen ze efficiënt en goedkoop beleggingsoplossingen aanbieden aan particuliere beleggers.

Vele decennia aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de financiële economie heeft duidelijk aangetoond dat kosten, spreiding en discipline een cruciale rol spelen in een succesvolle beleggingservaring. Spreiding zorgt ervoor dat alle onnodige risico’s worden gereduceerd en minimalisatie van kosten is enorm belangrijk voor het opbouwen van voldoende vermogen. Focus op de langere termijn zorgt ervoor dat korte termijn fluctuaties beleggers er niet toe doen besluiten om emotionele besluiten te nemen die meestal zeer grote schade toebrengen aan de performance.

Het implementeren van deze uitgangspunten door de asset manager zou er in theorie voor moeten zorgen dat elke belegger een succesvolle beleggingservaring kan doormaken. Gezien de matige groei onder asset managers zou je dan ook mogen concluderen dat de sterke groeiers blijkbaar een grote toevoegde waarde bieden aan beleggers.

Daarom zijn we ook enorm verheugd dat Dimensional tot de top-5 snelst groeiende assetmanagers behoord met een groei van maar liefst 125% over de laatste zes jaar. Hiermee groeide Dimensional sneller dan haar grote collega Vanguard dat over dezelfde periode met 100% in omvang toenam. Deze sterke groei is zeer opvallend te noemen met name omdat Dimensional totaal geen reclame maakt voor haar dienstverlening. Dimensional werkt uitsluitend samen met advieskantoren die haar filosofie omarmen.

Welke toegevoegde waarde biedt Dimensional beleggers? De toegevoegde waarde heeft betrekking op meerdere aspecten. Een zeer belangrijk aspect heeft betrekking op de relatie van Dimensional met de academische wereld. Sterker nog, Dimensional is opgericht door twee wetenschappers en sindsdien is de relatie tussen Dimensional en de academische wereld alleen maar sterker geworden. Door wetenschappelijk bewezen beleggingsstrategieën te implementeren in de ‘echte’ wereld en bij alle onderdelen buitengewoon kritisch te kijken naar de toegevoegde waarde ervan voor beleggers is Dimensional uitgegroeid tot ’s-Werelds meest gerespecteerde asset manager. In de adviesraad van Dimensional zitten de toonaangevendste onderzoekers waaronder zelfs meerdere Nobelprijswinnaars. De inzichten van deze wetenschappers wordt gedeeld met de verschillende advieskantoren wat er voor zorgt dat zij haar cliënten nog beter kan ondersteunen.

De educatie zorgt er voor dat beleggers bij koersdalingen niet uitstappen maar juist bijkopen. Als we kijken naar de geldstromen in en uit beleggingsfondsen dat zien we dat beleggers die beleggen in andere fondsaanbieders juist wel uitstappen. Een ander voorbeeld van educatie is het belang van spreiding en welke factoren wel en welke factoren geen rendement opleveren voor beleggers.

Deze educatie in combinatie met de fantastische performance van de verschillende Dimensional fondsen zorgt ervoor dat beleggers enorm enthousiast zijn. We zijn dan ook zeer trots dat wij als één van de eerste Nederlandse advieskantoren onze cliënten deze ervaring kunnen en mogen aanbieden.

Maar er is nog enorm veel werk te doen in Nederland. Nog steeds blijkt het merendeel van de Nederlandse belegger te beleggen in dure actief beheerde beleggingsfondsen, betalen ze hiervoor een flink adviestarief aan de bank en bouwen ze als resultaat veel te weinig vermogen op.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!