De donkere kant van ETF’s en indexfondsen

mei 6, 2013

De donkere kant van ETF’s en indexfondsen

Elke bezoeker van onze site die de moeite neemt om onze beleggingsvisie te lezen, zal snel ontdekken dat het reduceren van alle kosten de belegger een hoger rendement oplevert. Daarom zijn we een groot voorstander van goedkope beleggingsfondsen, zoals ETF’s, indexfondsen en asset-class fondsen.

Echter het verkeerd gebruiken van deze beleggingsfondsen kan de beleggingsportefeuille van een belegger grote schade opleveren. De onderzoekers tonen aan dat vooral ETF’s het beleggers erg eenvoudig maakt om sneller te handelen. Met andere woorden, beleggers gebruiken deze producten vooral om de markt te ’timen’ of bepaalde beleggingscategorieën snel te kopen of te verkopen. Dit levert een onherstelbare schade aan de beleggingsportefeuille op.

Een recent onderzoek, genaamd ‘The dark side of ETF’s and Index Funds‘, toont aan dat individuele beleggers die gebruik maken van ETF’s en Indexfondsen een slechter rendement realiseerden dan beleggers die geen gebruik maakte van deze producten.

De gebruikte methodiek in dit onderzoek is gelijk aan het beroemde onderzoek van Brad Barber en Terrance Odeon [2001]. In het onderzoek werden 4.139 beleggers onderzocht in de periode augustus 2006 tot en met maart 2009. Gelijk aan de conclusies van Barber en Odeon vonden deze onderzoekers dat de portefeuille na een transactie slechter presteerden, gemeten over een periode van één, zes en twaalf maanden.

Na één maand presteerde de beleggingsportefeuille 14,2% slechter en na zes maanden 8% slechter.

We zien in de praktijk veel beleggingsportefeuilles, zowel van beleggers die het ‘zelf’ doen alsmede met behulp van een adviseur. In beide gevallen constateren we dat er veel te actief wordt gehandeld en/of de kosten veel te hoog zijn.

We zien zelfs beleggingsondernemingen die reclame maken omtrent het feit dat zij actief omgaan met passieve beleggingsinstrumenten. Voorbeelden zijn indexus en Oxby.

Het resultaat van actief handelen is elke keer hetzelfde: het levert een aanzienlijke kans op dat de beleggingsportefeuille aanzienlijk achterblijft bij het marktrendement. Het levert de belegger uiteindelijk een lager kapitaal op.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!