Dalende koersen: Wat moeten beleggers doen?

dec 22, 2014

Dalende koersen: Wat moeten beleggers doen?

Het zal beleggers niet zijn ontgaan. Aandelenkoersen zijn al sinds december 2014 aan het dalen en met name aan het begin van 2016 lijken de koersdalingen te versnellen. Wat moet een belegger doen?

Om de dalingen in perspectief te plaatsen vindt u hieronder enkele feiten over de financiële markten:

Aandelenkoersen stijgen niet continue in waarde. Het komt geregeld voor dat aandelenkoersen in waarde dalen. Gemiddeld om het jaar vindt er een daling plaats van meer dan 10%.

Kijk bijvoorbeeld eens naar bovenstaande grafiek. Deze grafiek laat voor de Amerikaanse S&P index de sterkste daling van een gegeven jaar zien. Eigenlijk komt het zelden voor dat er een beursjaar is waar de aandelenkoersen niet sterk in waarde dalen. Ze horen er gewoon bij. Als aandelen niet zo sterk in waarde zouden fluctueren dan zouden het geen risicovolle beleggingen zijn en dus ook geen hoog verwacht rendement hebben!

Hierboven hebben we een tabel opgenomen dat aangeeft in hoeveel procent van de jaren er een sterke daling plaatsvind. Zo is in 16,9% van de jaren er een daling geweest van meer dan 20%. Een verstandige belegger accepteert dit en is hier op voorbereid.

Koersdalingen zijn de natuurlijke uitkomst van het gedrag van miljoenen beleggers die actief reageren op nieuws. Dat neemt niet weg dat zelfs de meest doorgewinterde belegger nerveus wordt van sterke koersdalingen. Dat kan ook niet anders. Dat wordt veroorzaakt door ons brein. Koersdalingen zorgen ervoor dat in ons brein de amygdala wordt gestimuleerd. En juist dit veroorzaakt een angstig gevoel. Dit orgaan wordt nog meer geprikkeld omdat dalende koersen gepaard gaat met slecht nieuws in de media. Of het nu de afzwakkende Chinese economie is of een kredietcrisis, de media is continue op zoek om een reden te vinden waarom koersen zijn gedaald.

Koersdalingen zijn (helaas) niet vooraf te voorspellen. Als het zo gemakkelijk zou zijn, dan zou elke belegger vooraf zijn aandelen verkocht hebben. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beleggers die het proberen uiteindelijk een veel slechter rendement realiseren.

Sinds 1970 heeft de MSCI World Index vele hoogte- en dieptepunten gekend. Het allerhoogste jaarrendement was 47% (in 1999), het laagste jaarrendement was -37% (in 2008). In maar liefst 13 van de 45 jaren werd het beursjaar met verlies afgesloten. In 5 jaar was het verlies groter dan 20%. Ondanks al die sterke koersdalingen die dus onvermijdelijk zijn was het gemiddelde jaarrendement maar liefst 8% per jaar.

Om het gemiddelde rendement dat de financiële markten beleggers bieden ook daadwerkelijk te realiseren dient een belegger continue belegd te zijn en de sterke koersbewegingen negeren. Een verstandige belegger accepteert dat koersen ook zullen dalen en dat dit noodzakelijk is om uiteindelijk het vermogen te zien groeien.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!