Brexit: Wat zou een verstandige belegger moeten doen?
Vrij onverwachts was de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. Financiële markten reageren het heftigst op het moment dat er een onverwachte situatie zich voordoet. In dit geval wees alles erop dat de Britten toch zouden kiezen om te blijven.
De vrijdag dat duidelijk werd dat het tegendeel waar bleek te zijn daalden de aandelenkoersen dan ook sterk. Zo opende de AEX maar liefst met een verlies van 9% en daalde de koers van de Engelse Pond ook enorm in koers. Het geeft aan hoe financiële markten werken. Nieuwe feiten, zoals in dit geval de Brexit, worden razendsnel verwerkt in de koersen. Het is onmogelijk om elke ontwikkeling continue accuraat te voorspellen en sterker nog; dit is zinloos. Het zorgt alleen maar voor onnodig veel transacties en daar is een belegger niet bij gebaat.
Het antwoord op de vraag of er nu ingegrepen moet worden is dan ook negatief. Onze portefeuilles zijn zo enorm gespreid dat andere effecten, zoals de sterk gestegen Amerikaanse dollar, juist weer een positieve bijdrage levert. We zullen zien dat uiteindelijk de Brexit weer zal overwaaien en dat financièle markten zich met andere zaken gaan bezighouden. Zo is het namelijk altijd geweest en zo zal het altijd zijn.
Beleggers worden door de tijd heen beloond met met rendement door het nemen van risico’s. Korte termijn schommelingen zijn een heel normaal verschijnsel en is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan de werking van de financiële markten. Verstandige beleggers realiseren zich dit en laten de tijd hun werk doen.
Mochten er desondanks vragen zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!