Bloedbad op de beurzen. Wat nu te doen?

aug 6, 2024

Bloedbad op de beurzen. Wat nu te doen?

Veel beleggers en professionals gaan verkeerd om met koersdalingen. Wij laten zien dat koersdalingen een belangrijk onderdeel zijn van een goed functionerende markt en voor beleggers zelfs noodzakelijk zijn om uiteindelijk een fraai rendement te realiseren.

De afgelopen week zijn aandelenkoersen flink gedaald. In de media lezen we artikelen met ronduit angstaanjagende termen.

Wat veroorzaakte nu het gedrag van beleggers dat leidde tot de verkoop van aandelen en ten gevolge hiervan de scherpe toename van de volatiliteit? De Fed? De Bank of Japan? Het einde van een AI-bubbel? Een zwak werkgelegenheidscijfer? Het afwikkelen van de yen carry trade? Al het bovenstaande? Iets totaal anders? Wie weet? De waarheid is dat financiële markten een complex, chaotisch en diep verweven systeem zijn, wat zowel voorspellingen als verklaringen buitengewoon moeilijk maakt. Niet dat dit mensen ervan weerhoudt om beide te proberen. Voor de meeste beleggers maakt een rationalisatie van gebeurtenissen zelfs niet uit – markten zijn volatiel; soms gebeuren er ongemakkelijke en onverklaarbare dingen. Wat belangrijker is, is wat er in ons brein gebeurt tijdens periodes van marktturbulentie. Dit is het gebied waar de echte schade wordt aangericht.

Daarom geven we je houvast die je in gedachten moet houden:

Op dit moment lezen we talloze verklaringen wat de oorzaak zou zijn van het pessimisme dat momenteel heerst. We lezen dat de oorzaken gezocht moeten worden in Japan, de hoge waarderingen van AI-aandelen en tegenvallend economisch nieuws uit de V.S. Vooraf lazen we deze signalen minder. Sterker nog, recent lazen we dat een aantal grootbanken hun aandelenweging verhoogd zouden hebben. Het feit dat mensen aan het zoeken zijn naar verklaringen voor wat er de afgelopen dagen is gebeurd, zou een waarschuwingsles moeten zijn in de dwaasheid van marktvoorspellingen. We kunnen niet eens met vertrouwen verklaringen geven voor gebeurtenissen nadat ze hebben plaatsgevonden. Laat staan dat we denken dit van tevoren te kunnen doen!?

Wanneer een niet voorspelbare gebeurtenis plaatsvindt, maakt dit mensen helaas steeds vatbaarder voor voorspellingen. We voelen ons angstig en onzeker, dus worden we nog wanhopiger dan gewoonlijk voor een geruststellende gids naar de toekomst.

Mensen die de recente dalingen niet hebben voorspeld, zullen zelfverzekerd voorspellen wat er gaat komen: “Ik zag dit niet aankomen, ik kan niet uitleggen wat het heeft veroorzaakt, maar ik ga je vertellen wat er hierna gebeurt.”

We lezen dat de “de onzekerheid is toegenomen”. Dit kan niet waar zijn. Het heeft geen zin om te beweren dat we zekerder waren over dingen vóór een onvoorspelbare gebeurtenis. Markten zijn per definitie altijd onzeker.

Alles lijkt vanzelfsprekend na de gebeurtenis. Natuurlijk verzwakte de Amerikaanse werkgelegenheid, natuurlijk zou de Mag 7 onder druk komen te staan, natuurlijk was de yen carry trade een kruitvat.

Wat er nu gebeurt, zal het belangrijkste zijn, en we zullen gemakkelijk en snel extrapoleren naar de toekomst.

De contante waarde van toekomstige kasstromen van Japanse bedrijven verandert niet met 10% per dag.

Dit kan uitgroeien tot iets substantiëlers, of we praten volgende maand over iets anders. Meestal is het dat laatste, soms is het dat eerste.

Door periodes van turbulentie heen komen is zwaar. Het is nu eenmaal vervelend als een opgebouwde winst in slechts een paar dagen tijd ‘verdwenen’ is. Het is makkelijk om te praten over de lange termijn, geïnvesteerd blijven en rendementen laten samengroeien wanneer markten stijgen. Het is een heel ander verhaal wanneer het omgekeerde waar is, maar dit zijn de tijden waarin gedrag echt telt.

Daarom houden we ons ook niet bezig met het voorspellen van koersen. Het is een zinloze activiteit. Onze adviseurs hebben inmiddels vele correcties voorbij zien komen. De meeste cliënten inmiddels ook. Bij een goed gespreide beleggingsportefeuille is er een grote realistische kans dat dit achteraf slechts een kleine rimpeling is geweest.

Belangrijker is om de lange termijn ontwikkeling van aandelen te aanschouwen. Dat laat onderstaande tabel uitstekend zien.

Het gemiddeld rendement van de MSCI World Index bedraagt sinds 1970 9,14% per jaar. In 39,3% van alle maanden was het maandrendement negatief, en soms behoorlijk negatief. Soms zitten er jaren tussen waarbij de koersen op maandbasis behoorlijk daalden. Neem bijvoorbeeld het jaar 1997. In de maanden augustus en oktober daalden de koersen met meer dan 8%. Het rendement over dat jaar bedroeg uiteindelijk maar liefst 34,53%. Zo zijn er veel meer vergelijkbare jaren aan te wijzen.

Een belegger die begin 1970 € 10.000,- had belegd, zou nu € 631.280,- aan vermogen hebben opgebouwd. En dit in een tijdsperiode met meerdere grote correcties. Als deze belegger er ook nog voor had gekozen om zijn vermogen bloot te stellen aan de factoren waarde en small, zou het zelfs nog meer zijn geweest.

Conclusie

Koersdalingen zijn noodzakelijk voor het realiseren van een goed rendement. Beleggers doen er wijs aan zich niet gek te laten maken door de media of zogenaamde professionals die beweren koersdalingen vooraf te kunnen voorspellen of nu weten wat er gaat gebeuren. Koersdalingen zijn een bewijs dat markten goed werken, en als markten goed werken, dan zorgen de markten ervoor dat beleggers worden beloond voor het blootstellen van hun vermogen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!