Samenvatting
- Actieve beleggers proberen te voorspellen welk landen het hoogste rendement zullen gaan opleveren;
- In de praktijk blijkt dit een onmogelijke opgave;
- Voor een solide rendement is het niet nodig om dergelijke voorspellingen te doen.
Educatie van beleggers vinden wij belangrijk. Door cliënten goed te informeren en uit te leggen hoe financiële markten werken zijn beleggers beter in staat om goede beleggingsbeslissingen te nemen. In 2012 zijn wij overgestapt van indexbeleggen – de strategie die wij al sinds 2005 voerden – naar evidence-based beleggen. In dit artikel leggen wij uit waarom het niet nodig is om voorspellingen te doen.
Een belegger die een paar minuten googled heeft al snel meerdere voorspellingen van experts verzameld.
Zo schrijft een bekende Nederlandse grootbank het volgende;
“De beste kansen liggen volgens ons in kwaliteitsaandelen van bedrijven die in staat zijn om hun winstmarges op peil te houden bij hogere omzetten. Selectie en spreiding zijn daarom cruciaal“.
Een andere bekende grootbank schrijft het volgende:
“Bij onze regionale verdeling van aandelen leggen we sinds enige tijd een groter accent op aandelen uit opkomende landen in Azië. De Chinese economie doet het (relatief) goed, net als de economieën van Taiwan en Zuid-Korea“.
Dit zijn zo maar een paar voorspellingen die indrukwekkend overkomen. Natuurlijk, beleggingskansen zijn er overal ter wereld, maar de willekeurigheid van de wereldwijde aandelenrendementen maakt het buitengewoon moeilijk om te bepalen welke markten waarschijnlijk beter zullen presteren. Hoe moeten beleggers omgaan met deze onzekerheid?
Ten eerste zal je moeten onthouden dat het in het beste geval een grote uitdaging is om de rendementen van een land te voorspellen door naar het verleden te kijken, zoals blijkt uit de prestaties van de wereldwijde markten sinds 2001. In de afgelopen 20 jaar varieerden de jaarlijkse rendementen in 22 ontwikkelde markten sterk van jaar tot jaar. (Elke kleur staat voor een ander land, en elke kolom is van boven naar beneden gesorteerd, van het best presterende land naar het slechtst presterende).
Tabel 1: Rendementen per jaar, gesorteerd op basis van absolute performance
De tabel toont aan hoe willekeurig aandelenrendementen op landenniveau zich gedragen. 20 jaar historie van 22 ontwikkelde jaren zijn getoond. Elk land heeft zijn eigen kleur. Elke kolom is gesorteerd op performance, van het best presterende land to de slechtst presterende.
De kleurenspreiding toont aan hoe moeilijk het is om het best presterende land te voorspellen. Neem Oostenrijk. Dit land liet elk land achter zich in 2017 maar was een jaar later het slechtst presterende land. Zouden er nu echt experts bestaand die consequent in staat zijn het best presterende land te kunnen selecteren?
Voor een succesvolle beleggingservaring is het echter helemaal niet nodig om dergelijke voorspellingen te maken. Beleggers die wereldwijd beleggen genieten van een consistent rendement, waarbij lage rendementen van het ene land worden opgevangen door hoge rendementen uit een ander land.
Conclusie
Beleggingskansen komen wereldwijd voor. Een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille zorgt voor minder risico en een betrouwbaardere beleggingsuitkomst.
Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!