Beleggingsfondsen worden goedkoper

feb 24, 2013

Beleggingsfondsen worden goedkoper

In een artikel op 23 februari in het FD wordt aandacht besteed aan het afschaffen van de kick back vergoeding bij beleggingsfondsen en de moegelijke gevolgen daarvan voor beleggers.

Het artikel begint met het voorbeeld van een belegger met € 40.000,– die € 3.000,– aan distrubutievergoeding kwijt was over een periode van 10 jaar. Dat klopt maar daarnaast heeft deze belegger ook nog eens tussen de 0,7% en 1,2%, afhankelijk van het type fonds, aan het fonds zelf betaald én als klap op de vuurpijl ook nog eens tussen de 0,5% en 1% aan de zogeheten omloopsnelheid (transacties) binnen het fonds zelf. Tel je al deze kosten bij elkaar op, dan betaalt de gemiddelde aandelenbelegger tussen de 2% à 3% aan kosten per jaar en obligatiebeleggers ongeveer de helft daarvan. In het bovenstaande voorbeeld per saldo dus eerder € 10.000,– dan € 3.000,– over 10 jaar . Geen wonder dat veel beleggers teleurgesteld afhaken.

En dat terwijl de oplossing heel eenvoudig is in de vorm van een breed gespreide portefeuille van indexfondsen met lage kosten (0,2% tot 0,6%) en weinig transacties (0,2%). Beleggers zouden beter af zijn als zij zich gaan realiseren dat beleggen feitelijk een saaie bezigheid is waarbij je je kosten zo laag  mogelijk dient te houden. Helaas wordt ze dat niet of te weinig verteld. Of de afschaffing van de distributievergoeding daarbij gaat helpen, is helaas nog maar de vraag.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!