Beleggers maken nog steeds dezelfde fouten!

mei 15, 2012

Beleggers maken nog steeds dezelfde fouten!

Dalbar onderzoekt de werkelijke rendementen die beleggers hebben gerealiseerd in aandelen-, obligatie- en mixfondsen. De afgelopen 20 jaar blijft de gemiddelde belegger 4,3% achter bij het marktrendement. Waar de S&P-500 index een gemiddeld rendement van 7,81% per jaar gerealiseerd heeft over de afgelopen 20 jaar, daar steekt het gemiddelde rendement van 3,49% dat de gemiddelde belegger heeft gerealiseerd, schril bij af.

In 2011 heeft de gemiddelde belegger dramatisch slechter gepresteerd dan de markt. Het gemiddelde rendement van een aandelenbelegger bedroeg in 2011 -5,7%. Dit terwijl de S&P-index 2,1% steeg. Dit is maar liefst een verschil van 7,85%!

Maar ook beleggers in obligatiefondsen presteerden aanzienlijk minder dan de markt. De Barclays Aggregate Bond Index wist de afgelopen 20 jaar een gemiddeld rendement van 6,5% per jaar te noteren. De gemiddelde obligatiebelegger realiseerde slechts een rendement van 0,94% per jaar. Een ongelooflijke underperformance van maar liefst 5,56% per jaar.

Beleggers kopen nog steeds tegen hoge koersen en verkopen tegen lage koersen

De rendementen van fondsbeleggers zijn simpelweg enorm slecht en Dalbar is slechts één van de onderzoeken die dit continue aantoont. De gemiddelde belegger kan niet beleggen, dat is de harde boodschap. Hoge kosten in actief beheerde beleggingsfondsen is slechts één oorzaak. Onjuiste ’timing’-beslissingen heeft de grootste negatieve invloed. Voor onderzoekers die onderzoek verrichten naar het beleggersgedrag is dit overigens niets nieuws. Beleggers stappen uit na een (flinke) koersdaling om keren terug na een flinke stijging. Hoog kopen en laag verkopen dus!

Beleggers hebben geen geduld

Gemiddeld wordt een aandelenfonds 3,3 jaar aangehouden, obligatiefondsen zelfs korter dan 3 jaar. Dit geeft al aan dat de belegger al snel besluit het voor gezien te houden.Omdat veel financiële instellingen juist verdienen aan transacties, wordt er weinig actie ondernomen om dit tegen te gaan.

Natuurlijk moet elke belegger zelf beoordelen of hij besluit een professionele adviseur in te schakelen. De literatuur wijst er echter op dat de belegger dit maar beter wel kan doen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!