Beleggen in Facebook?

aug 22, 2012

Beleggen in Facebook?

Pensioenfondsen reageren met de melding dat deze risico’s horen bij beleggen en dat het aandeel Facebook slechts een gering belang innam in de totale beleggingsportefeuille.

Hoe kijken wij hier tegen aan?

Academisch onderzoek toont aan : Beleggen in IPO’s zinloos

Er is veel onderzoek gedaan naar de koersprestaties van IPO’s (Initial Public Offering), oftewel ondernemingen die voor het eerste naar de beurs gaan.

De conclusies van deze talloze studies toont aan dat de gemiddelde koersperformance van een IPO, zoals Facebook, ver achterblijft bij de performance van de markt. Dat is ook de reden dat de Asset-Class fondsen die wij gebruiken niet beleggen in IPO’s. Met andere woorden, zij worden uitgesloten van het beleggingsuniversum.

We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat professionele beleggers wel posities hebben in IPO’s. Zij hadden beter moeten weten. Het is niet voor niets dat de afkorting IPO beter bekend staat als ‘It’s Probably Overpriced’!

Wij adviseren al sinds onze opriching IPO’s te mijden. We hebben de volgende argumenten voor deze stelling. De eerste stelling is dat wij geen individuele aandelen adviseren. Het verwachte rendement van individuele aandelen is namelijk gelijk aan het marktrendement maar dan wel met een aanzienlijk hoger risico.  We hebben te veel beleggers enorme ‘zeperds’ zien maken door deze beleggersfout.

Voor beleggers die niet openstaan voor dit argument, adviseren wij beleggers kritisch naar de data te kijken. In een artikel dat is gepubliceerd in de Journal of Finance zijn maar liefst 6.249 IPO’s onderzocht in de periode 1980 tot 2001. Het gemiddeld gerealiseerde rendement van een IPO in de drie jaar na de beursgang lag maar liefst 23,40% lager dan het marktrendement!

De fondsen van Dimensional die wij gebruiken voor het invullen van de aandelenallocatie, beleggen dan ook niet in IPO’s.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!