Beleggen in actief beheerde fondsen: An Inconvenient Truth

mrt 22, 2016

An Inconvenient Truth.

Deze beroemde documentaire van Al Gore over de gevolgen van de opwarming uit 2006 werd wereldnieuws. In de documentaire werden de negatieve consequenties behandeld als er niet werd ingegrepen om de opwarming te stoppen. Aan deze film moest ik denken toen ik het meest recente onderzoek las over de prestaties van Europese beleggingsfondsen.

De Europe S&P Indices Versus Active Funds (SPIVA) Scorecard is de Europese variant van het bekende Amerikaanse onderzoek dat halfjaarlijks plaatsvind en de prestaties van Amerikaans actief beheerde beleggingsfondsen meet.

Het is de eerste keer dat de prestaties van Europese actief beheerde beleggingsfondsen gemeten wordt. De conclusies zijn voor veel partijen erg onaangenaam en net als ‘an inconvenient truth’ zijn de gevolgen groot. Beleggers die door gaan met te beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen lopen een reële kans dat zij te weinig vermogen opbouwen om te kunnen genieten van een goed pensioen of te weinig kapitaal opbouwen om de hypotheek af te kunnen lossen. 

De conclusies van dit onafhankelijke onderzoek zijn erg duidelijk. Welk Europees land we ook bekijken, actief beheerde beleggingsfondsen zijn niet in staat om te doen waar ze rijkelijk voor worden betaald en wat ze beleggers beloven; namelijk het verslaan van een relevante benchmark. En wie is het slechtste land? Helaas is dit Nederland.

Gemeten over een vijf-jaars periode blijkt dat 100% (!!) van alle actief beheerde beleggingsfondsen niet in staat is gebleken de relevante benchmark te verslaan. Zwitserse actief beheerde beleggingsfondsen deden het minder slecht. In dit land wist maar liefst 5% van alle actief beheerde beleggingsfondsen de benchmark te verslaan. 

Zo zei David Blake, de directeur van het The Pensions Institute at London’s Cass Business School, het volgende over dit onderzoek:

“The average equity fund manager is unable to deliver outperformance from stock selection or market timing. This means a typical investor would be almost 1.44 per cent better off per annum by switching to a UK equity tracker.
“A small group of star fund managers are able to generate superior performance, but they extract the whole of this outperformance for themselves via fees, leaving nothing for investors. All but the most sophisticated investors should invest in index funds.”

Dit onderzoek toont wederom weer eens aan dat beleggers er beter aan doen snel hun actief beheerde beleggingsfondsen van de hand te doen. Het bevestigt wat wij al meer dan tien jaar lang verkondigen; actief beheer loont niet, althans niet voor de belegger. Een belegger zou veel beter af zijn door naar ons over te stappen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!