Amerikaanse pensioenfondsen verkwanselen miljarden

jul 15, 2013

Amerikaanse pensioenfondsen verkwanselen miljarden

Bezoekers van onze website zullen ondertussen wel weten dat actief beheer niet loont, althans vanuit een beleggersperspectief gezien. Vanuit het beleggingshuis of de bank gezien loont actief beleggen wel, maar dat is een andere discussie.

In de V.S. betalen pensioenfondsen jaarlijks miljarden dollars aan beheervergoedingen aan Wall Street en krijgen hiervoor actief management voor terug. Echter, een recente studie onder maar liefst 50 Amerikaanse pensioenfondsen toont aan dat het grootste gedeelte van deze vergoedingen ten onrechte worden verdiend.

Het rapport ‘Wall Street Fees, investment returns, Maryland and 49 other State Pension Funds’ gemaakt door Jeff Hooke en John J. Walters hebben onderzoek gedaan naar de rendementen en kosten van maar liefst 50 fondsen. Je hoeft het rapport niet ver door te lezen om de conclusie van dit rapport te kunnen trekken:

“State pension funds, including Maryland, have succumbed for years to a popular Wall Street sales pitch: “active money management beats the market.” As a result, almost all state pension funds use outside managers to select, buy and sell investments for the pension funds for a fee. The actual result — a typical Wall Street manager underperforms relative to passive indexing — is costly to both taxpayers and public sector employees.”

Dat is duidelijke taal, nietwaar? In het rapport wordt de relatie gelegd tussen de hoogte van de kosten en de gerealiseerde prestaties. Er werd berekend dat, gemeten over een periode van vijf jaar, het gemiddeld gerealiseerd rendement van alle 50 fondsen, per jaar 0,70% achterbleef bij een vergelijkbare portefeuille die is ingericht met behulp van passieve beleggingsfondsen. Er werd geschat dat de 50 fondsen hun jaarlijkse kosten met maar liefst 90% konden reduceren door over te stappen van actief beheer naas passief beheer. Dit zou jaarlijks $ 6 miljard aan beheerkosten schelen.

Academisch onderzoekers en onafhankelijke beleggingsexperts zijn allang op de hoogte van het feit dat actief beheer gemiddeld achterblijft bij passief beheer. Het is het zoveelste bewijs dat kosten die gemaakt worden met als doel de markt te verslaan uiteindelijk een lager rendement oplevert. Maar ja, zolang banken en zogenaamde beleggingsexperts veel geld verdienen aan de opbrengsten van dit marketingsprookje, blijven zij actief beheer promoten.

Veelzeggend is ook dat onlangs onze eigen toezichthouder AFM haar pensioenbeheerder de laan heeft uitgestuurd en zelf een pensioenfonds gaat oprichten. De reden? Ver achterblijvende resultaten. Lees hier het persbericht.

Klik hier voor het onderzoek.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!