AFM : Kosten moeten zichtbaar worden!

nov 23, 2012

AFM : Kosten moeten zichtbaar worden!

Kosten hebben een enorme negatieve impact op het eindvermogen van een belegger. Dat is de reden dat wij van mening zijn dat een belegger al zijn kosten moet minimaliseren om zo uiteindelijk het beste rendement te behalen. De markt denkt hier nog anders over.

Dat blijkt uit een verkenning van de AFM op dit gebied. De AFM heeft geconstateerd dat beleggers lage kosten belangrijk vinden maar constateren ook dat het beleggers nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt om inzage te krijgen in de hoogte van alle kosten.

Wij zijn een groot voorstander van dit initiatief van da AFM. We zien in de praktijk dat banken en beleggingsondernemingen hun cliënten niet de waarheid vertellen over de hoogte van de kosten en de impact hiervan op het uiteindelijke rendement. Zo spraken we recentelijk een cliënt van de ABN AMRO die van de adviseur bij die bank te horen kreeg dat “ons advies gratis is en bij De Vries betaalt u een adviestarief”. Wat deze ‘adviseur’ er niet bij vertelde is dat er alleen wordt belegd in dure, actief beheerde beleggingsfondsen die ook nog een fraaie distributievergoeding aan de ABN AMRO betaalt. De AFM schat deze kosten op gemiddeld 2,5%.

Blijkbaar is de industrie nog niet zover dat zij zelf het initiatief neemt om aan haar cliënten de hoogte van alle kosten inzichtelijk te maken. Wij verwachten dat, zodra de hoogte van alle kosten zichtbaar wordt gemaakt, beleggers enorm gaan schrikken. “Dit kan niet waar zijn”,  is de verwachte reactie van beleggers.

We hopen dan ook dat zoveel mogelijk beleggers de moeite nemen om het rapport van de AFM over dit onderwerp goed door te lezen.

Wij maken het voor deze beleggers graag makkelijk. Daarom kunt u hier het AFM-rapport openen.

Wilt u weten hoeveel kosten u werkelijk betaalt voor de dienstverlening bij uw bank of beleggingsonderneming? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag om dit inzichtelijk voor u te maken.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!