30 seconden nadenken over de assetmix.

jan 2, 2015

30 seconden nadenken over de assetmix

Als we kennis maken met een nieuwe cliënt leggen we uit dat de belangrijkste beslissing die een belegger moet maken is de keuze van de assetmix. In normaal Nederlands; hoeveel van mijn geld stop ik in aandelen, hoeveel in obligaties en hoeveel houd ik aan op een spaarrekening? Deze beslissing bepaalt 95% van de rendementsrisico karakteristieken van de beleggingsportefeuille.

We merken dat veel beleggers een verkeerd beeld hebben over aandelen. Aandelen worden gezien als eng, speculatief, e.d. Vaak zijn deze meningen gevormd door verhalen in de media of door slechte ervaringen in het verleden. We hebben ondertussen zoveel beleggingsportefeuilles gezien dat we moeten toegeven dat het terecht is dat menig belegger een verkeerd beeld heeft gekregen omtrent beleggen in aandelen. Dat komt voornamelijk doordat slecht opgebouwde beleggingsportefeuilles. Hoge kosten in combinatie met onnodig veel risico resulteert erin dat de gerealiseerde rendementen aanzienlijk lager zijn dan het rendement van de totale aandelenmarkt.

Het resultaat is dat beleggers wantrouwig zijn geworden. Maar stel eens voor dat een belegger in staat is om een marktconform rendement te realiseren, iets wat wij onze cliënten garanderen. Neem daarom 30 seconden de tijd om naar onderstaande tabel te kijken.

Deze tabel is afkomstig van het beroemde boek van professor Siegel ‘Stocks for the long run’. Het toont onomstotelijk aan dat hoe langer een belegger de tijd heeft hoe beter het is om een (groot) gedeelte in aandelen te beleggen. Met bijvoorbeeld een beleggingshorizon van 20 jaar (en dat heeft een belegger al snel) is de kans 87,50% kans dat de belegger een beter rendement realiseert met beleggen in aandelen dan met sparen.

Zelfs met een beleggingshorizon van 10 jaar is de kans meer dan 72% dat aandelen het meeste rendement opleveren. Met onze tool waarin we de historie hebben ingebouwd kunnen we onze cliënten laten zien welk vermogen zij opbouwen en wat de kans dat de beleggingsdoelstellingen worden gerealiseerd. Uiteindelijk is dat waar beleggen om draait!

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!