Later meer pensioen?

EBI Pensioen

Pensioenbeleggen: Nu ook met Nobelprijswinnaars aan je zijde!

Pensioenbeleggen is een verstandige manier om je oudedagvoorziening aan te vullen. Je kunt dan namelijk gebruik maken van een belastingvoordeel. Daarom is het extra aantrekkelijk om op deze manier pensioen op te bouwen. Wij leggen uit hoe pensioenbeleggen werkt en waar je op moet letten.

Pijler 1: AOW

De AOW vormt de 1e pijler van het pensioenstelsel. Het is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon.

Pijler 2: Pensioen via werkgever

De tweede pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Zo’n 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. Meestal betalen werkgevers ongeveer 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3 deel. Pensioenfondsen beleggen de premies om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen.

Pijler 3: Individueel pensioen

Veel ondernemers en zzp’ers openen zelf een individuele pensioenrekening: een lijfrente. Maar ook werknemers die niet via hun baas pensioen opbouwen maken gebruik van deze derde pijler.

Hoe werkt EBI Pensioen?

Bij pensioenbeleggen betaald de Belastingdienst mee aan jou pensioen. De inleg die je doet op jouw pensioenrekening, is namelijk aftrekken van jouw belastbare inkomen. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Na je pensioenleeftijd wordt het opgebouwde vermogen periodiek uitgekeerd. In de uitkeringsfase ga je pas belasting betalen. Maar dan wél tegen het lagere AOW-tarief. Een ander groot voordeel is dat je over het totale vermogen van je pensioenrekening geen vermogensbelasting betaald. Er zijn wel spelregels om van deze voordelen te kunnen profiteren. Zo mag je het bedrag op de pensioenrekening niet in een keer opnemen en mag je niet onbeperkt inleggen.

Je hoeft niet elke jaar vermogensrendementsheffing te betalen.

Het geld op jouw pensioenrekening hoef je in jouw belastingaangifte niet op te geven bij de vermogensbelasting. Deze belasting betaald je als je meer dan €30.846 (2020) aan spaargeld en/of beleggingen heeft (of samen met uw partner meer dan €61.692).

Waarschijnlijk betaal je later een lagere inkomstenbelasting

Met het geld op jouw pensioenrekening koop je later een pensioeninkomen aan: elke maand of elk jaar krijg je dan een bepaald bedrag. Over dit inkomen betaal je inkomstenbelasting. Na het bereiken van de AOW-leeftijd is de inkomstenbelasting een stuk lager. Dat is een (groot) voordeel als dat straks ook voor jou geldt.

De spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor jouw pensioen. In ruil hiervoor stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle aanbieders.

Je mag het geld niet zomaar opnemen.

Je pensioengeld staat uiteraard op een geblokkeerde rekening. Je doelstelling is namelijk je pensioen. Het heeft negatieve financiële consequenties als je het geld toch eerder opneemt.

Er is een maximum bedrag dat je per jaar mag storten

De Belastingdienst betaalt graag mee aan jouw pensioen, maar uiteraard niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat je in een jaar mag storten, wordt de ‘jaarruimte’ genoemd. Deze is afhankelijk van jouw pensioentekort. We hebben een jaarruimte-calculator gemaakt waarmee je jouw jaarruimte kunt berekenen. Het invullen kost je slechts een paar minuten.

Jij moet met je opgebouwde pensioenvermogen een pensioeninkomen aankopen

Als jij met pensioen gaat, mag je het opgebouwde pensioenvermogen niet in één keer opnemen. Je bent verplicht een pensioeninkomen aan te kopen. Jij bepaald zelf bij welke financiële instelling je dit wenst onder te brengen. Dit kan uiteraard bij EBI Capital zijn, maar je kunt ook een andere financiële instelling uitkiezen.

Over het pensioeninkomen betaalt je (eindelijk) belasting

Jouw pensioeninkomen is een bruto inkomen. En daar moet je inkomstenbelasting over betalen. Hoeveel? Dat hangt af van je totale inkomen en de belastingschijf waarin jij valt. De kans is vrij groot dat je dan minder belasting betaald dan nu.