Er lijkt altijd wel een reden te zijn om beleggen uit te stellen. Misschien denk je: “Ik moet nog even wachten tot de rente iets daalt?” of “Het is wellicht beter om te wachten tot er meer duidelijkheid is over de politieke situatie?” of zelfs “Ik zou beter kunnen beginnen met beleggen nadat de meeste bedrijfsresultaten bekend zijn?”
Vaak zijn emoties en veronderstellingen de drijfveer achter deze twijfels. Angst om een fout te maken of om op het verkeerde moment in te stappen speelt hierbij een grote rol. Dit komt voort uit het idee dat er een perfect moment zou zijn om te beginnen met investeren.
Natuurlijk zou het ideaal zijn om op het laagste punt van de markt in te stappen en er weer uit te stappen op het hoogste punt. Maar de realiteit is dat het vrijwel onmogelijk is om het perfecte instap- en uitstappunt te timen. Als dit zo eenvoudig was, zouden miljoenen mensen dit immers ook doen.
In werkelijkheid zijn de enigen die aantoonbaar geld verdienen met het timen van de markt, degenen die er boeken of artikelen over schrijven. Voor financiële media is markttiming al decennialang een populair onderwerp om over te schrijven. Het concept van markttiming is aantrekkelijk en trekt veel lezers aan. Echter, voorspellingen over de markt komen heel vaak niet uit.
Hoewel sommige theorieën over markttiming fascinerend zijn, hebben de meeste beleggers vaak niet de tijd of intentie om ze daadwerkelijk uit te proberen. Investeerders realiseren zich daarbij al snel dat de impact meestal beperkt is, omdat alle informatie al in de markt is verwerkt.
Voor lange termijn beleggers zouden al deze theorieën eigenlijk irrelevant moeten zijn. Het is veel belangrijker hoe een portefeuille is opgebouwd en hoe deze presteert in relatie tot de vastgestelde beleggingsdoelen. De markten zullen altijd fluctueren en aandelenprijzen zullen blijven bewegen op basis van nieuws, en het heeft weinig zin om hierop te speculeren.
Naast het feit dat er nog geen consistente en succesvolle strategie is ontwikkeld om de markt perfect te timen, zijn er gelukkig wel een aantal strategieën voor beleggers om eventuele angst bij het beleggen te verminderen.
Een van die dingen is te beseffen dat het niet noodzakelijk is om 100% in of 100% uit de markt te zijn. Een investeerder moet zich idealiter houden aan een strategische assetallocatie, bijvoorbeeld een verhouding van 70% aandelen en 30% obligaties, of een 50/50 verdeling tussen aandelen en obligaties.
Een andere nuttige strategie is het combineren van een strategische assetallocatie met een periodieke, gedisciplineerde herallocatie, waarbij beter presterende activa worden verkocht en goedkopere activa worden gekocht. Dit is een goede manier om risico’s te beheersen zonder te proberen de markt te timen.Daarnaast kunnen investeerders winst nemen op activa wanneer bepaalde doelen zijn bereikt en hun assetallocatie aanpassen om het risico in de portefeuille te verminderen.
Voor sommige investeerders kan het ‘dollar-cost averaging’ ook helpen om gemoedsrust te bieden. Dit is een methode waarbij de investering wordt verdeeld over een aantal perioden, in plaats van alles in één keer in de markt te investeren.
Ken French, een professor Finance aan de Tuck School of Business van Dartmouth College, merkt hierover op: “Hoewel het optimaal is om het hele bedrag in één keer te beleggen voor het beste resultaat, geeft het misschien niet de beste beleggingservaring.
Mensen hebben vaak meer spijt van dingen die ze wel hebben gedaan dan van dingen die ze niet hebben gedaan. Het kan voor een belegger pijnlijker zijn om aandelen te kopen en de prijs te zien dalen, dan om geen aandelen te kopen en de markt te zien stijgen. Daarbij is het niet zo heel erg schadelijk voor je portefeuille wanneer je de beleggingen spreidt over een aantal maanden, dus als je als investeerder daar comfortabeler bij voelt zal het niet zo heel veel kwaad kunnen.”
Samenvattend is het altijd moeilijk om het juiste moment te vinden om in en uit de markt te stappen. Exact timen is gewoon niet mogelijk in een markt die onvoorspelbaar is. Gelukkig zijn er echter andere methoden dan volledig in of uit de markt te stappen. Het hebben en handhaven van een lange termijn strategische assetallocatie, periodieke herallocatie, het nemen van winst of een defensiever profiel wanneer bepaalde doelen zijn bereikt, en dollar-cost averaging zijn allemaal nuttige strategieën voor beleggers.
Tenslotte zijn er genoeg essentiële dingen die je zelf onder controle hebt bij beleggen en het is zaak daarop te focussen. Dat geeft uiteindelijk de rust die je als belegger zou moeten ervaren.
Lodewijk Lamaison van den Berg
Lodewijk is partner van EBI Capital.
lodewijk@ebicapital.nl
06 – 54 96 07 50
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!