Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

sep 5, 2023

David Booth, de oprichter van Dimensional, schreef recent een opinie artikel in de Financial Times over AI dat wij graag met je delen.

Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI gebruiken om de juiste koers van een aandeel of een obligatie te bepalen? Ik durf te wedden dat veel mensen deze vraag met ja beantwoorden, gezien de recente ontwikkelingen die het verwerken van grote hoeveelheden informatie mogelijk maken.

Ik denk dat mijn AI beter is dan alle andere beschikbare varianten. Mijn AI is namelijk de markt.

Kies bijvoorbeeld een aandeel en controleer de koers. Waarom heeft het exact die waarde? Omdat een gelijk aantal kopers en verkopers denken dat ze een goede deal krijgen als ze het precies op dat moment verkopen of kopen. Ze maken die oordelen met behulp van elk stukje informatie dat voor ze beschikbaar is, zowel openbaar als privé. De markt is ’s werelds grootste informatieverwerkende machine, die een koers creëert voor ieder openbaar verhandeld aandeel en obligatie.

Deze prijzen worden bepaald in een omgeving waar niemand weet wat er gaat gebeuren. Dus in die zin is het een gigantisch model. Het is de beste schatting van hoe elk bedrijfsaandeel of obligatie zal presteren en deze schatting van alle marktdeelnemers verandert voortdurend. Ondanks alle beloften van AI, accepteer ik liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes. Grote taalmodellen waarop AI-tools zoals ChatGPT zijn gebaseerd, zijn bedoeld om tekst te begrijpen en te genereren die door mensen lijkt te zijn gemaakt, niet om toekomstige resultaten te voorspellen.

Ze kunnen mogelijke scenario’s genereren op basis van aangeleerde patronen, maar ze hebben moeite om rekening te houden met onbekende factoren of veranderingen in de echte wereld die buiten hun trainingsgegevens vallen. In dat opzicht zijn ze letterlijk ‘kunstmatig’, terwijl markten zijn samengesteld uit echte, menselijke intelligentie en de miljoenen beoordelingen die marktdeelnemers maken.

Ondanks alle beloften van AI, accepteer ik liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes.

Natuurlijk kunnen AI en algoritmische handel helpen bij het uitvoeren van transacties. Maar er is geen reden om aan te nemen dat AI binnenkort de manier waarop mensen over aandelenkoersen denken fundamenteel zou moeten beïnvloeden.
De markt is bijzonder complex. Zozeer zelfs dat niemand precies weet hoeveel een bepaald stuk informatie een prijs beïnvloedt, omdat er zoveel andere gelijktijdige input is. Maar de markt zorgt er in ieder geval voor dat een koers de meest nauwkeurige actuele weergave is van de waarde van een aandeel of obligatie. Het is gratis en toegankelijk voor iedereen. Dat is toch geweldig?

Dit is niet alleen mijn mening, er is genoeg bewijs om dit te ondersteunen. In feite is het een 50 jaar oude theorie die met elk voorbijgaand jaar alleen maar meer wordt bewezen. Google maar eens “efficiënte markthypothese” of nog beter, vraag ChatGPT om een uitleg.

Geloof je mij nog steeds niet? Laat ik je dan nog een vraag stellen: Denk je dat je een manager kunt inhuren om de strategie te implementeren waarbij AI de aandelen selecteert, die consequent de markt verslaan? Na aftrek van vergoedingen waarschijnlijk niet. Als zij een gave AI-tool hadden, die aandelenkoersen beter voorspelt dan de markt, waarom zouden ze die informatie dan met jou delen?

Wat is het moraal? Je kunt een goede beleggingservaring hebben zonder je zorgen te maken over al die dingen. Gebaseerd op bijna een eeuw aan gegevens, heeft de aandelenmarkt ongeveer 10 procent per jaar gerendeerd, wat 7 procent boven inflatie is. Dat was zo voor en na de introductie van computers, voor en na het internet en zelfs voor en na de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt mij logisch dat dit ook na AI zo zal blijven. Omdat onze AI “geaggregeerde intelligentie” betreft, waaronder kunstmatige intelligentie deze verbetert.

Voor de duidelijkheid, ik juich de innovatie die dit moment mogelijk plaatsvindt toe. Zoals ik de afgelopen 50 jaar van mijn carrière keer op keer heb gezien, zullen veel spelers proberen te profiteren van de nieuwste technologische vooruitgang om hun bedrijf te verbeteren en ook om nieuwe op te bouwen. Door de markt te kopen, kun je een deel van alle beursgenoteerde bedrijven krijgen.

En als ik je nog steeds niet heb overtuigd, vroeg ik ChatGPT: “Is het veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden?”
Dit is wat ik terugkreeg op de dag dat ik het vroeg: “Het is over het algemeen veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden. Het marktprijsmechanisme is gebaseerd op de collectieve acties van alle marktdeelnemers en verwerkt alle beschikbare informatie in activaprijzen. Als gevolg hiervan is het voor een enkele belegger of een AI-model moeilijk om door verkeerde prijzen te identificeren consistent beter te presteren dan de markt.”

Dus als je mij niet vertrouwt, vertrouw dan op de kunstmatige intelligentie die je vertelt om AI niet meer te vertrouwen dan de markt.

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!