Waarom de vrije val van Tesla (en Meta, Bitcoin, e.d.) EBI’s cliënten nauwelijks raakt

nov 10, 2022

Een bekend Nederlands gezegde luidt “hardlopers zijn doorlopers”. Wie te hard van stapel loopt met iets, heeft kans dat hij het niet kan volhouden of dat hij uiteindelijk niet slaagt in zijn missie, in tegenstelling tot anderen die niet overhaast te werk gaan. Voor veel beleggers is dit gezegde ook van toepassing.

Het is een bekend fenomeen. Als een bepaalde belegging hard in koers stijgt, trekt het de aandacht van beleggers. Er wordt besloten om een gokje te wagen en als de koers blijft stijgen is de kans groot dat de belegger bijkoopt.

Voorbeelden van dergelijke beleggingen die iedereen kent zijn Bitcoin, Meta en Tesla. Dit waren de lievelingen van menig belegger. Influencers ‘adviseerden’ vooral jongere beleggers om massaal in dit soort beleggingen te gaan investeren. 

Echter dit jaar zijn de koersen sterk gedaald. Met betrekking tot Tesla en Mata hebben vooral (index) beleggers hier last van. Want beide ondernemingen zijn zwaargewichten in vele indices en beleggingsfondsen en slepen die mee in hun val.

Soms behoorlijke wegingen

Vaak zonder dat (index)beleggers het door hebben, kunnen de indexwegingen in dit soort ondernemingen behoorlijk oplopen. Dat laat onderstaand overzicht zien.

Sterk onderwogen

In EBI’s modelportefeuilles zijn dit soort ondernemingen sterk onderwogen. Het gevolg is dat onze klanten de soms dramatische dalingen niet mee hebben gemaakt. Dat geeft rust en vertrouwen voor de toekomst. 

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!