Veel aandacht van beleggers voor Japan. Niets nieuws onder de zon

apr 2, 2024

Bij EBI volgen we uiteraard het financiële nieuws op de voet. Recentelijk is er veel aandacht van beleggers voor Japan. De Japanse aandelenmarkt heeft namelijk recentelijk “een nieuwe markttop” bereikt. Dit is bijzonder, juist omdat de laatste aandelentop alweer uit 1989 dateert.

‘Wat valt op met betrekking tot dit nieuws?’ Allereerst valt ons op dat de recente top gebaseerd is op een zogenaamde marktkapitalisatie gewogen index waarbij er geen rekening wordt gehouden met dividenden. Dit wordt een prijs-index genoemd. Met een op marktkapitalisatie gewogen index die dividenden omvat, werd die drempel al in mei 2017 – dus zeven jaar gelden – reeds overschreden.

De geschiedenis van de Japanse aandelenmarkt is erg bijzonder. De Japanse aandelen- en vastgoedmarkt was één van de grootste ‘bubbles’ uit de geschiedenis. In 1989 na vele jaren van zeer hoge rendementen waren de waarderingen sterk opgelopen. En hoe hoger de waarderingen zijn, des te lager de toekomstige rendementen. In die periode lieten beleggers zich echter leiden door de historische rendementen. Het heeft bijna drie decennia geduurd voordat beleggers in Japan nieuwe hoogtepunt hebben gezien. Zo lang kan het blijkbaar duren, als je besluit te beleggen in bubbles. 

Beleggers zouden er goed aan doen om Japan als een waarschuwing te zien. Veel beleggers, die verwachten dat de recente dominantie van de Amerikaanse aandelenmarkt zal voortduren, hebben de voordelen van wereldwijde diversificatie in twijfel getrokken.

Japan is ook een goed voorbeeld van één van de grootste nadelen van conventioneel indexbeleggen. Juist omdat bepaalde regio’s goed presteren , zorgt ervoor dat de wegingen in een marktkapitalisatiegewogen index steeds verder toenemen. Dit resulteert dat beleggers steeds grotere belangen krijgen in duur gewaardeerde markten. Voor EBI een reden om vooral wetenschappelijke indices te gebruiken. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!